RT: ИД копае окопи и залага мини на сирийската граница, докато турското правителство извръща глава

RT: ИД копае окопи и залага мини на сирийската граница, докато турското правителство извръща глава

Публикувано от:

Турското правителство получило нареждане да не обръща внимание на действията на „Ислямска държава” на турско-сирийската граница и да ги остави да копаят окопи и да залагат мини необезпокоявани, твърдят жителите на град Каркамис.

Правителството на турския президент Реджеп Ердоган доскоро енергично се опитваше да демонстрира отношението си към „Ислямска държава”, като съобщенията за турските военни операции срещу групировката пълнеха медийните заглавия.

Но оказва се, ситуацията извън вестникарските рубрики е много различна от представяната от Анкара. Кореспондентът на канал „Раша тудей” Лизи Фелан посети пограничния турски град Каркамис близо до граничната зона в Сирия, контролирана от „Даеш”.

„Когато приближим картината отвъд границата, на върха на една сграда можем ясно да различим знамето на ИД,” казва Фелан.

Репортерката видяла как коли на ИД се движат до оградата от другата страна на границата и чула как джихадистите говорят по мегафони и да казват неща като „Бог помага на ИД в борбата ѝ.”

Терористичната група, която контролира 98 км земи покрай границата е изкопала широки окопи – задача, която им е отнела месеци, но била напълно игнорирана от турската армия.

Бюлент Полат, местен собственик на магазин, който е един от малкото останали в Каркамис, потвърждава, че джихадистите строят укрепления под носа на турските войници.

„Това са окопите, изкопани от ИД, можем да ги видим… лесно можем да ги наблюдаваме как го правят. Много близко е до границата, на около 50 м. Ако можете да видите окопите от тук, сте можели да ги видите и, докато са ги копаели с голямата техника,” казва той.

Бюлент е заснел много видео клипове, които показват как турската армия си затваря очите за действията на екстремистите в Яраблус.

Те също така показват как бойците на ИД свободно приближават турските военни позиции и залагат мини необезпокоявано.

Минираните полета около Яраблус възпрепятстват цивилните граждани да избягат от окупирания от „Даеш” град.

„Веднъж, когато ИД изстреля ракета и върховни представители на армията бяха тук на посещение, ние попитахме защо не предприемат действия. Те ни отговориха, че заповедта от върховете била само да се вземат мерки за сигурността на войниците,” разказва Бюлент.

Собственикът на магазин вярва, че ако армията получи съответната заповед, ще ѝ отнеме само 24 часа да приключи с ИД в областта.

Но не само турските сили за сигурност не вземат мерки срещу ИД – същото правят и силите на водената от САЩ коалиция.

„Когато и да видим самолет на коалицията в небето, казваме: ‘Хей, къде е мошеникът.’”

Той също така отбелязва, че турско-сирийската граница далеч не е непробиваема и предложил на екипа на „Раша тудей” да му помогне да я пресече.

Но Бюлент предупредил Фелан, че за да стигне от другата страна на границата, трябва да носи бурка, нещо задължително за жените в някои мюсюлмански държави, но това така или иначе няма да гарантира сигурността ѝ.

„Не трябва да разкриваш, че си журналист, иначе с теб е свършено,” добавя той.

Местните вярват, че членовете на управляващата партия на Ердоган са „предатели”, на които не може да се има вяра, тъй като са оставили собствения си народ да живее врата до врата с ИД.

„Няма да гласувам за Партията на справедливостта и развитието дори ако ми предложат целия Каркамис,” заявява Бюлент.

Обвиненията, че турското правителство поддържа връзка с „Ислямска държава”, се появиха през последните месеци, като някои твърдят, че Ердоган подкрепя терористичната групировка, за да премахне геополитическия си съперник – сирийския президент Башар Асад.

Екип на „Раша тудей” посети Шадади и други градове в северна Сирия през март, малко след тяхното освобождаване.

При пристигането си журналистите заснеха фактурите, които доказвали широкомащабната незаконна нефтена търговия на джихадистите, както и ислямистки пропагандни брошури, отпечатани в Турция.

Боец на ИД, задържан от кюрдите, потвърди, че групировката продава петрол на Турция.

Руските журналисти заснеха и паспортите на починали и избягали джихадисти, повечето от които бяха с печати от турски гранични пунктове.

В края на 2015 г. руската армия представи доказателства, включително сателитни снимки, които показват колони от нефтени цистерни, които влизат в Турция от райони, контролирани от ИД в Сирия.