Reuters се включи в информационната война срещу Русия

Reuters се включи в информационната война срещу Русия

Публикувано от:

Агенция Reuters съобщи за загинали руснаци в резултат на въздушен удар в Сирия, като не предостави никакви доказателства и без да поиска потвърждение на тази информация във външното министерство на Русия. Това, по думите на официалния представител на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова, е част от информационната война.

Това, според нея, е направено нарочно, тъй като, ако е било извършено допитване,  информацията за загиналите руснаци би била проверена и опровергана. „На това се основават информационните атаки: ние нямаме време, трябва да дадем това, – поясни Захарова. – Те (журналистите) знаят, че ние ще отнемем време, ще проверим, ще представим позицията си и тогава тази информационна конструкция ще рухне, и няма да има какво да се напише“, каза тя.

Трябва да отбележим, че Reuters съобщи за гибелта на трима руснаци в Латакия, позовавайки се на „високопоставен правителствен източник“. Припомняме, че руското министерство на отбраната и посолството на РФ в Дамаск опровергаха тази информация.

Мария Захарова подчерта, че западните медии са поели по пътя на агресивна атака във връзка с операцията на РФ в Сирия.

„Най-важното е да се нападне. Най-важното е да се каже нещо, да се хвърли обвинение“, добави тя, говорейки за методите на западните медии. При това, руското външно министерство припомни, че Русия е единствената държава, чиито действия в Сирия са легитимни, тъй като се провеждат по искане на действащите власти в страната.

Официалният представител на МВнР на РФ е удивена от използването от някои медии на информация, предоставяна от базираната в Лондон организация „Сирийски наблюдателен пункт за правата на човека“.

„На какви основания започнаха да вярват на структурата и да се позовават на нея всички водещи медии? На структурата наречена „Сирийски наблюдателен пункт за правата на човека“, базирана в Лондон? Защо тази неправителствена организация се превърна в гуру в осведомяването на световната общественост за това, което се случва в Сирия?“, заяви представителят на руското външно министерство.

Мария Захарова подчерта, че представителите на тази организация „не отговарят за абсурдите, които носят, те никога не се извиняват за информацията, която разпространяват“.

„С по-голямо доверие биха могли да се отнасят към информацията на някоя лондонска пицария, те имат адрес и държат на репутацията си“, коментира тя.