Reuters: САЩ разглеждат възможността за въвеждане на санкции срещу РФ и Китай заради киберзаплахите

Reuters: САЩ разглеждат възможността за въвеждане на санкции срещу РФ и Китай заради киберзаплахите

Публикувано от:

САЩ разглеждат възможността за въвеждане на икономически санкции по отношение на руски и китайски физически лица, заподозрени в кибератаки срещу американски предприятия, съобщи в понеделник агенция Reuters, предаде ТАСС.

„Съединените щати разглеждат възможността за въвеждане на санкции както по отношение на руски, така и на китайски физически лица и компании, подозирани в кибератаки срещу американски търговски предприятия“, отбелязва агенцията.

Според информация на Reuters, засега американските власти „не са приели окончателно решение относно въвеждането на санкциите, които биха могли да обострят отношенията с Русия, или да помрачат визитата на председателят на КНР Си Дзинпин през септември“.

Санкциите, които Вашингтон разглежда в момента, не се отнасят до хакерите, заподозрени в кражба на правителствени данни, пояснява още агенцията. Ограниченията могат да бъдат въведени срещу чужди лица и компании, които САЩ смятат за отговорни за взлом и достъп до данни на търговски предприятия.

Според Reuters, тези ограничителни мерки могат „да ги лишат от достъп до американската финансова система“, което може да се оцени като „смъртна присъда за едно сериозно предприятие“. „Компании и лица от други държави, освен Русия и Китай, също могат да се сблъскат със санкциите“, пише агенцията.

Напоследък администрацията на САЩ е положена на чести кибератаки. Една от последните бе в края на юли, когато бе разбита системата за изпращане на електронна поща на Комитета на началниците на щабовете на ВС на държавата.

Друг голям инцидент се случи и в началото на юли, когато официалните представители на кадровото управление на американското правителство признаха, че неизвестни хакери са успели да получат достъп до личните данни на над 25 млн. души, сред които и бивши и настоящи държавни служители. Директорът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клепър обвини за кибератаките китайските хакери.