Reuters: На САЩ почти не им останаха методи за усилване на санкциите срещу Русия

Reuters: На САЩ почти не им останаха методи за усилване на санкциите срещу Русия

Публикувано от:

САЩ ще се стремят към усилване на санкциите срещу енергийния сектор на Русия, след отчитането обаче на редица обективни фактори, полето за действие на администрацията на Обама е доста ограничено, съобщи РИА Новости, позовавайки се на коментар на агенция Ройтерс.

Енергийният сектор е основната цел на западните санкции срещу Русия, но, както отбелязва Ройтерс, по “най-достъпните цели”, свързани конкретно с нефтените разработки в Сибир и Арктика, ударът вече е нанесен.

Според Ройтерс, САЩ могат да въведат санкции, засягащи износа на нефт на Русия, подобно на начина, по който те постъпиха с Иран. Русия обаче, в този случай може да отвърне с ограничаване на газовите доставки за Европа, която все още е силно зависима от тях.

“Ако вие започнете да манипулирате с цените на петрола, Русия ще стори същото с газа. И Европа за нищо на света няма да се примири с това”, цитира агенция Ройтерс думите на Карлос Паскуал, бившият сътрудник на Държавния департамент по въпросите на енергетиката.

Европейските съюзници на САЩ реагират достатъчно капризно на негативните последствия, що се отнася до енергийните доставки, подчертава още агенцията.

Вашингтон може да въведе санкции срещу руските разработки за шистов газ, но в краткосрочна перспектива това няма да нанесе никаква вреда върху руската икономика, пише Ройтерс.

Според Андрю Вайс, експерт по Русия, работил по-рано в администрацията на американския президент, ситуацията вътре в Украйна също пречи на САЩ да поеме по пътя на ожесточаването на санкционната политика.

“Тези инструменти (санкциите срещу Русия – бел.ред) могат с времето да навредят и да “ухапят”, но вътрешната нестабилност вътре в Украйна е толкова висока, че тя работи против възможността Запада да постигне целите си”, констатира Вайс.