Reuters: В САЩ смятат, че руският Су-24 е бил свален във въздушното пространство на Сирия

Reuters: В САЩ смятат, че руският Су-24 е бил свален във въздушното пространство на Сирия

Публикувано от:

САЩ предполагат, че руският бомбардировач Су-24 е бил свален във въздушното пространство на Сирия, съобщи във вторник агенция Reuters, цитирана от ТАСС.

Съединените щати предполагат, че руският самолет е бил свален в сирийското въздушно пространство след кратко навлизане в турското, цитира агенцията думите на източника си в администрацията на американския президент Барак Обама.

Според него, тази позиция е „основана на открита инфрачервена следа на самолета“.

По-рано се появи информация, че Барак Обама и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са провели телефонен разговор във връзка с инцидента със сваления самолет.

„В хода на разговора е обсъдена темата за сваления от Турция руски самолет, който е нарушил турското въздушно пространство. Американският президент заяви, че САЩ и НАТО подкрепят правото на Турция да защити националния си суверенитет. Президентът Ердоган и президентът Обама съобщиха за съвпадане на мненията относно необходимостта от приемането на мерки за недопускане на повторения на случилото се и важността от понижаването на напрежението“, заявиха от кабинета на президента на Турция.

Позициите на НАТО и ЕС

Във вторник Съветът на НАТО проведе извънредно заседание, свикано по искане на Турция. След края на заседанието генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че според НАТО руският Су-24 е нарушил въздушното пространство на Турция и призова към спокойствие и деескалация в контактите между Москва и Анкара за инцидента.

На свой ред постоянният представител на РФ в НАТО Александър Грушко заяви, че Анкара, прикривайки се зад съюзническа солидарност, е принудила Алианса да оправдае извънредното положение с унищожаването на Су-24.

„В изказването на генералния секретар на НАТО няма нито намек за осъждане на турското нападение срещу нашия самолет, който не е представлявал и не е могъл да представлява никаква заплаха за сигурността на Турция и се е намирал във въздушното пространство на Сирия. Не се намериха и думи на съчувствие и съжаление във връзка с гибелта на руските военни, изпълняващи дълга си в борбата срещу тероризма“, заяви Грушко.

„Това още веднъж потвърди, че в НАТО се ръководят не от принципите, за които толкова обичат да разсъждават представителите на Алианса, а от политическа целесъобразност. И този факт едва ли може да бъде прикрит с политически коректните призиви към „спокойствие и деескалация“, заяви Грушко.