Reuters: Вашингтон призна успеха на руската операция в Сирия

Reuters: Вашингтон призна успеха на руската операция в Сирия

Публикувано от:

Официалните представители на САЩ и американските военни анализатори признаха, че руската операция в Сирия от самото й начало до този момент остава успешна, съобщи Reuters, цитирана от РИА Новости.

Русия може да провежда в Сирия операции на днешното ниво в продължение на много години без каквито и да било съществени загуби, считат те. „Тази оценка на ситуацията не съответства на публичните изказвания на президента Барак Обама и главните му помощници, според които Путин се е впуснал в необмислена мисия заради подкрепата на сирийския президент Башар Асад, че за тази операция трудно ще се намерят пари, и тя по-скоро ще се провали“, пояснява Reuters.

При това основната цел на Москва в Сирия според американците е подкрепата на официален Дамаск. Руските власти, включително и самият президент Владимир Путин, заявиха, че целта на операцията на руските военни в Сирия е не подкрепата на Асад, а борбата с международния тероризъм.

„Мисля, че няма съмнение в това, че режимът на Асад благодарение на руската подкрепа в момента се намира в по-защитено положение, отколкото по-рано“, заяви пред информационната агенция представител на администрацията на Обама, пожелал да остане анонимен.

Успехът на руската операция в Сирия признават и петима други официални представители на САЩ, анкетирани от Reuters.

Те подчертават, че според тях прекалено дългото участие на Москва в сирийския конфликт е пълно с проблеми за нея. Засега Русия обаче е демонстрирала грамотно финансиране на тази операция. В частност, падането на цената на петрола, което като цяло навреди на руската икономика, е позволило да се увеличи бюджета за отбрана за сметка на понижаването на разходите за гориво за самолетите и корабите.

Един от представителите на американското разузнаване заяви пред Reuters, че операцията в Сирия позволява на Русия да тества в бойни условия новото си оръжие – и по-точно, да усъвършенства техниката за управление на дронове-разузнавачи. „Руснаците не са предприели това слепешката“, заяви той, като добави, че Москва „извлича полза от загубите“.