Politico назова 6 страни от ЕС, които могат да провалят сделката с Турция

Politico назова 6 страни от ЕС, които могат да провалят сделката с Турция

Публикувано от:

Въпреки стремежа на европейските страни на всяка цена да намалят броя на мигрантите, не всички членки на съюза са готови да подкрепят предполагаемата сделка между ЕС и Турция, съгласно чиито условия Анкара ще върне бежанците с несирийски произход на територията си. Изданието Politico изброява кои са причините, които карат редица европейски страни да се обявят против сключването на това споразумение, предаде РИА Новости.

Австрия
„Виена е скептично настроена към сделката, но не се обявява категорично против“, пише изданието. Австрийските власти се опасяват, че премахването на визовите ограничения ще доведе до ръст на турските мигранти в ЕС, заради постоянното нарушаване на правата на хората в Турция.

България
София се притеснява, че Турция ще пресече маршрута на бежанците през Егейско море към ЕС. В този случай мигрантите могат да започнат да търсят път към Европа по Черно море – направо към бреговете на България, което, естествено, не устройва страната.

Кипър
Северната част на островната страна е окупирана от турските власти от 1974 г., а самата Анкара така и официално не призна Кипър. Това поставя под съмнение дали Никозия би се решила да направи отстъпки по въпроса с визовата либерализация между ЕС и Турция.

Франция

Франсоа Оланд неведнъж е казвал, че въпросът със снемането на визовите ограничения за турските граждани не подлежи на обсъждане, докато Турция не започне да спазва правата на човека.

Унгария
Премиерът на страната не одобрява системата за разпределяне на бежанци, която бе установена в Европа. Затова според него сделката с Турция няма да реши основния проблем, а това означава, че споразумението с Анкара е излишно.

Испания
Действията на Турция във вътрешната ѝ политика и редовното погазване на човешките права и свободата на словото, според испанските власти поставя под съмнение доколко съвместимо е предложението на Турция с ценностите на западния свят.

По-рано на срещата между ЕС и Турция Анкара неочаквано промени исканията си към Брюксел, като поиска от европейските страни още финансиране за справянето с мигрантската криза, либерализация на визовия режим, както и ускоряване на процеса за встъпване на Турция в състава на ЕС.