NI сравни руския невидим бомбардировач с американските

NI сравни руския невидим бомбардировач с американските

Публикувано от:

Русия се движи напред в проекта за създаване на перспективен авиационен комплекс за далечната авиация (ПАК ДА), независимо от определени икономически трудности, предизвикани от ниските цени на петрола, пише National Interest.

Анализаторът на списанието Дейв Маджумдар отбелязва, че макар програмата за създаване на бомбардировача да е отложена заради концентрирането над новата версия на знаменития „Бял лебед” – Ту-160М2, Москва не смята да я отменя.

ПАК ДА, над който работи компанията „Туполев”, ще бъде дозвуков самолет, изпълнен по схемата „летящо крило”. Според експерта, неговите характеристики са сравними с американския тежък бомбардировач Нортроп B-2 “Спирит”. Маджумдар също така предполага определено сходство с В-3, стратегическия бомбардировач от ново поколение, който сега се разработва за ВВС на САЩ.

Журналистът припомня, че самолетите от конструкцията „летящо крило” са на практика незабележими на нискочестотните радари.

Според експерта, малката забележимост ще се превърне в основно отличително качество на руския бомбардировач. Западните специалисти не разполагат с точни сведения, но Маджумдар счита, че самолетът може да бъде снабден с крилати ракети с голяма далечина и боеприпаси с точно насочване, и дори вероятно с хиперзвукови ракети.

През януари 2016 г. главнокомандващият ВКС на Русия ген.-полковник Виктор Бондарев съобщи, че работата по ПАК върви с добър темп и опитният образец може да се появи преди планирания срок през 2021 г.