NI: САЩ разработват ракета, която да неутрализира заплахата от Русия

NI: САЩ разработват ракета, която да неутрализира заплахата от Русия

Публикувано от:

Американската Агенция за противоракетна отбрана и отбранителната компания Raytheon разработват нова версия на зенитната ракета SM-3, пише National Interest, цитиран от РИА Новости.

Новите ракети се казват SM-3IIA и Пентагонът планира да ги разположи в станцията за ПРО в Полша, която трябва да бъде отворена през 2018 г., пише списанието. През декември миналата година Raytheon получи 543 милиона долара по договора за разработка на въпросните ракети.

SM-3IIA са предназначени за унищожаване на балистични ракети и бойни глави на надатмосферни височини. Разработват се на основата на модифицирани SM-3IB, които бяха изпитани за първи път през 2012 г. Представители на Raytheon твърдят, че в новата версия на ракетите ще бъдат увеличени размерите на кинетичния захватчик, ще има и нови сензори, които имат по-висока способност за разпознаване на фалшиви цели.

Компанията планира да проведе пробно изстрелване с учебни цели на SM-3IIA (балистична ракета със среден обхват) през втората половина на годината. Вече са проведени два успешни запуска, чиято цел бе да бъде получена телеметрична информация от борда.

Пентагонът обмисля да разположи ракети SM-3IIA в Полша като ключова част от европейския противоракетен щит – така наречената програма „Иджис“ (Aegis Ashore) и програмата „адаптивен подход“, която американското правителство реализира по отношение на заплахата от Иран.

След като бъдат интегрирани в бойната система „Иджидс“, ракетите SM-3 ще получават от нея данни за целите. Идеята е по този начин Европа да бъде защитена от ракетните заплахи, които според Пентагона са Русия, Иран и някои държави от Близкия изток.