NI:  Русия достави на Китай  Су-35

NI: Русия достави на Китай Су-35

Публикувано от:
Русия достави на Китай първата партида от четири съвременни изтребители Су-35.
Както пише The National Interest, подписаният през ноември 2015 г. договор предвижда доставката на 24 самолета Су-35 на обща стойност около $2 млрд.

Москва се опасява, че китайците ще се опитат да прекопират авангардните технологии на Су-35, както направили по-рано с други системи въоръжения. Макар Москва и Пекин да подписаха споразумение за защита на интелектуалната собственост, в рамките на което изтребителят трябва да е защитен от нелицензирано копиране, руската страна прекрасно разбира, че споразумението може да се окаже без стойност.

Председателят на руския Център за политически изследвания генерал-лейтенант в оставка Евгений Бужински заявил, че Москва не възнамерява да предава на Китай най-ценните технологии, без да вземе предпазни мерки: китайската версия Су-35 ще се различава от използваната в Русия. Независимо че китайците се славят със своите умения да копират всичко, руснаците са уверени, че нейната техника – на първо място изключително важния двигател АЛ-41Ф1С на компанията „Сатурн” ще бъде в безопасност.

„Те не умеят да произвеждат двигатели. Ние се съгласихме да доставим двигатели за Су-35, но за щастие копирането на този двигател е практически невъзможно, тъй като е практически невъзможно да се доберат до сърцето на този двигател, без да го поломят напълно”, заявил Бужински.

Както отбелязва изданието, не трябва да се изключва, че копирането на технологията стана главния мотив при купуването на Су-35. Китай разработва свои съвременни „невидими” самолети като J-20 и J-31, обаче китайците съществено са изостанали в разработката на реактивни двигатели

„Макар Москва да е уверена, че Китай няма да съумее точно да изкопира новите технологии на Су-35, Пекин доказа, че е твърде изкусен в кражбите на технологии. Времето ще покаже доколко ефективни ще се окажат руските мерки за защита”,  пише авторът на публикацията.