NI: Политиката на Запада по отношение на Крим е сравнима с военна блокада

NI: Политиката на Запада по отношение на Крим е сравнима с военна блокада

Публикувано от:

Действията както на САЩ и ЕС, така и на Украйна по отношение на Крим са истинска блокада, пише британският журналист Томас де Ваал в The National Interest, предаде РИА Новости.

Според него, за цялата си история полуостровът е преживял две продължителни блокади – по време на Кримската война и по време на Втората световна война. И сега, отбелязва Де Ваал, Западът заедно с Украйна осъществява третата блокада.

От гледна точка на журналиста, след като Крим е станал част от Русия, полуостровът е попаднал под „едно от най-тежките ембарго в света”. Срещу Крим са въведени дори по-сурови санкции, отколкото срещу Русия като цяло, отбелязва той.

Де Ваал ги сравнява със санкциите, въведени срещу Куба и Иран, отбелязвайки при това безпрецедентността на сегашния случай, защото наказателните мерки не засягат страната като цяло, а отделна нейна територия.

„Режимът (на санкции) е толкова строг, че американските адвокати съветват своите клиенти да нямат работа с Крим”, пише Де Ваал.

Ако обаче санкциите от страна на САЩ и ЕС причиняват на местните жители само някои неудобства, то предприетите мерки от Украйна носят доста по-радикален характер, което се отразява сериозно върху условията на живот на жителите в Крим, счита Де Ваал. Той  споменава в частност новия законопроект на Върховната рада, предвиждащ пълната блокада на Крим. Според журналиста, по този начин Крим се опитва „да накара Москва да плати висока цена” за неправомерното присъединяване на полуострова.

Британският журналист счита, че заради такива мерки от страна на Запада местните жители ще се отнасят по-враждебно към Украйна и по-лоялно към Русия.

От гледната точка на Де Ваал, ситуацията в Крим ще се реши в близките няколко години: ако мостът през Керченския пролив бъде построен, икономическите ограничения от страна на Киев ще престанат да играят някаква роля и „анексията на полуострова ще бъде в голяма степен свършен факт.