NI включи Русия в списъка със страните, способни да унищожат ВМС на САЩ

NI включи Русия в списъка със страните, способни да унищожат ВМС на САЩ

Публикувано от:

Военният експерт от изданието The National Interest Гари Казианис състави списък на оръжия, които могат да унищожат американския флот, който включва подводници от Русия, Китай и Швеция, предаде РИА Новости.

“Торпедните ядрени подводници с балистични ракети или само с торпеда на борда, самолетоносачите и надводни бойни кораби под ръководството на най-добре обучени войници на САЩ са нищо при теоретична конфронтация с военноморските сили на Русия, Китай, Иран или други конкуренти”, пише анализаторът. Той отбелязва, че след създаването на ултра тихи дизелови електрически подводници, Вашингтон ще трябва да коригира тактиката си в случай на сблъсък с държави с подобни технологии.

В най-новата история на военноморските сили на САЩ и други страни се сблъскват с “тежко въоръжените подводници със “стелт технология”. През 2005 г. ВМС на САЩ признаха този проблем и призоваха съюзниците си за помощ, след което подводницата на Швеция HMS Готланд прекара една година в Калифорния. Целта е била да се провери противодействието на такава лодка с американски самолетоносачни групи.

Оказа се, че лодката е много по-евтино и ефективно средство от стандартните ядрени подводници, се посочва в материала. Известно е, че шведската ПЛ  разгроми в учение АУГ(авионосна ударна група) разрушители, фрегати и крайцери.

През 2006 г. китайска подводница клас Song, създадена по руски и западни технологии и малко по-модерна от шведския Gotland, разплака американския флот като следи американския самолетоносач USS Kitty Hawk, разположен в Япония в Източнокитайско море, близо до остров Окинава, дори без да бъде открита и идентифицирана. Американците забелязаха китайската подводница, едва когато изплава на пет мили от самолетоносача и ги направи за смях пред цял свят.

“Тези подводници са въоръжени с най-модерни ракети и торпеда и американския флот е напълно безпомощен, се посочва в материала на The National Interest.

“Ако говорим за настоящето, Москва разработва клас лодки още по-смъртоносни” ,се казва в статията. Това са новите дизел-електрически подводници от проект 677  “Лада” “стелт”.

Подводницата Проект 677 “Лада” ще има “ниво на шума е много по-ниска, отколкото в момента имат подводници 636-и проект, които в света е наречен от специалистите “черната дупка” заради способността да изчезва и да е неоткриваема. В статията се отбелязва, че подводници “Лада” са предназначени за защита на бреговата линия, осигуряване на наблюдение и разузнаване, но могат също така да се използват като плаваща база за специални сили. Проект  636 и 677 са първите в света не-ядрени подводници, оборудвани със специализирани установки за крилати ракети (станалите всеизвестни “Калибър”), се посочва още в публикацията.