National Interest: Сърбия ще предпочете Русия пред ЕС в случай на натиск

National Interest: Сърбия ще предпочете Русия пред ЕС в случай на натиск

Публикувано от:

Русия постарому си остава по-надеждния външнополитически партньор за Сърбия от Евросъюза, въпреки факта, че Белград в момента се опитва едновременно да развива отношенията си с Брюксел от  една страна, и да съхрани историческите си връзки с Москва, от друга, пише Франц-Стефан Гади от американското издание The National Interest.

Политическите и икономически интереси на ЕС в Сърбия могат да се окажат под ударите и в голяма степен виновни за това са от Брюксел, пише Гади. Той отбелязва, че интересът на Сърбия към евроинтеграцията постепенно започва да изчезва. И макар тази идея все още да привлича сърбите, изказванията на главата на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за това, че ЕС не планира да се разширява в близките години, и размислите върху това, че присъединяването към организацията може да не промени нищо съществено в Сърбия, значително намаляват привлекателността на Евросъюза.

В същото време между Сърбия и Русия съществуват споразумения, които носят полза и на двете държави, пише още експертът. Така, през ноември миналата година между Москва и Белград бе подписано споразумение за военно сътрудничество, а преди това на Сърбия й бе отреден статус на наблюдател в ОДКС. Освен това, Сърбия е единствената европейска страна извън пределите на СНГ, която е сключила с Русия споразумение за зона на свободна търговия.

Пред сръбските власти стои въпросът на балансирана външна политика, отбелязва още изданието. При това, ръководството на Евросъюза не бива да надценява възможностите си и да принуждава Белград да избира между Москва и Брюксел, тъй като ЕС не може да предложи на Сърбия бързото разрешаване на основните й икономически проблеми и да й гарантира членство в организацията в близко бъдеще.

„Ако Белград бъде принуден да избира между Русия и Запада, особено докато продължава кризата в Украйна <…>, сръбското правителство най-вероятно ще застане на страната на Путин”, категоричен е експертът.