The National Interest: Западът трябва да пресметне рисковете от влошените отношения с Русия

The National Interest: Западът трябва да пресметне рисковете от влошените отношения с Русия

Публикувано от:

Основната задача на Запада трябва да стане превръщането на Русия от опонент в съюзник за регулирането на кризата в Украйна, тъй като днешната конфронтация ще доведе неизбежно до продължително влошаване на руско-американските и руско-европейските отношения, пише The National Interest, цитиран от РИА Новости.

САЩ и ЕС трябва да не забравят, че съществуват множество важни международни проблеми, които е невъзможно да бъдат разрешени без помощта на Русия. Сред тях са контролът на неразпространението на ядрено оръжие, разработването на мерки за борба с тероризма, защитата на Арктика, борбата с измененията на климата и др.

Изданието предлага да се помисли и върху това, какво ще се случи, ако Русия и Западът гледат един на друг не като партньори при решаването на подобни проблеми, а като врагове.

Това положение на нещата може да продължи с години, тъй като е наивно да смятаме, че отношенията на Русия с Евросъюза и САЩ могат да се нормализират веднага след края на кризата в Украйна, предупреждава The National Interest.

Не бива да забравяме и това, че използването на „икономическо оръжие“ във вид на санкции срещу Русия може да повлияе негативно на всички дългосрочни стратегии за икономическо развитие на Запада. От влошаването на руско-американските отношения може да се възползва Китай, а много страни да прехвърлят вниманието си върху алтернативни икономически институти, като например БРИКС.

Най-разумно за Запада и, в частност за САЩ, ще бъде отказът от „напрегнати усилия“, насочени към изолирането на Русия, и отчитането на това, как ще се промени международната обстановка в близките десетилетия, ако Москва и Вашингтон се превърнат в непримирими противници, пише още изданието.