Los Angeles Times: Русия ограничи възможностите на САЩ в Сирия

Los Angeles Times: Русия ограничи възможностите на САЩ в Сирия

Публикувано от:

Действията на Русия в Сирия ограничиха възможностите на САЩ в тази страна, счита Los Angeles Times.

Когато Обама заяви, че САЩ няма да се въвличат в “прокси-война” със Сирия и Русия, той „превръща необходимостта в добродетел”, се казва в публикацията. Безрадостната истина е такава, че администрацията на Обама не може да направи много във връзка с намесата на Русия в сирийския конфликт.

Според интерпретацията на Los Angeles Times, Русия успешно променя хода на събитията в Сирия, възстановява своето влияние като регионална държава и поставя САЩ в неловко положение.

Вашингтон е принуден да се съпротивлява не само на военната намеса, но и на дипломатическия натиск на Москва, която вече получи благосклонността на иракското правителство, отбелязва изданието. „Някои иракски политици дори канят Русия да започне авиационни удари против „Ислямска държава” в тази страна” – обръща внимание Los Angeles Times.

Според вестника, заради нерешителните и вяли усилия на администрацията на Обама по създаване на въоръжени формирования от „умерената” опозиция на Русия сега й е лесно на твърди, че най-добрата стратегия в борбата с ИД е подкрепата за Асад.

Единственото, което могат да направят САЩ в създалата се ситуация, това е да продължат своите усилия по отслабване и унищожаване на ИД. Ще им трябва обаче техническа координация на действията с Русия, за да не си пречат авиациите на двете страни. Възможен остава и вариантът с помощта на Русия в преговорите по политическото уреждане в Сирия, резултат от което трябва да стане съгласието на Асад да подаде оставка или да раздели властта с опонентите си, пише Los Angeles Times.