Il Giornale: Дружбата с Русия е по-важна за Европа от „капризите“ на Вашингтон

Il Giornale: Дружбата с Русия е по-важна за Европа от „капризите“ на Вашингтон

Публикувано от:

Вместо да се борят с Русия, САЩ трябва да разберат, че тя е очевиден техен съюзник в борбата с ислямизма, а за това трябва да помогне Европа, която до момента само удовлетворява „капризите“ на Америка. Това пише италианското издание Il Giornale в статия, цитирана от RT, предаде “Руски дневник”.

„Американците се бориха със светските режими на Саддам Хюсеин, Кадафи и Асад и разбраха, че след свалянето им, на тяхно място идваха ислямистите“, се посочва в статията. Изданието отбелязва, че САЩ са се опитвали да се борят с тях с помощта на арабските страни, но те на практика единствено са финансирали ислямистите.

Италианският вестник смята, че да се забележи опасността, произтичаща от Близкия изток, е било възможно много по-рано. Но вместо това Западът е продължавал да се бори с „най-очевидния си съюзник“ – Русия. САЩ са наложили санкции и са принудили европейските страни да се присъединят към тях, отделяйки от Европа Русия, която винаги е била част от Стария континент – и от политическа, и от културна гледна точка, смята авторът на материала.

В същото време Европа е следвала всички „капризи“ на САЩ, пише Il Giornale. Какво могат да сторят европейските страни сега? Според изданието те трябва да направят всичко възможно, за да променят възцарилата се атмосфера на недоверие към Москва и да се създаде „единен западен фронт на дружба и доверие“. За това е необходимо да бъдат снети санкциите, да се помогне на Украйна и Русия да намерят общ език, както и да се помогне на Киев да приеме нова конституция, която би дала по-голяма автономия на региона. „Нека всички работим заедно, за да възстановим мира между Америка, Европа и Русия“, призовава изданието.