Il Giornale: Военната мощ на Русия шокира САЩ

Il Giornale: Военната мощ на Русия шокира САЩ

Публикувано от:

Съединените щати се оказаха неподготвени за военната мощ, която Русия демонстрира в Сирия, пише италианският журналист Паоло Гуцанти в Il Giornale, цитиран от РИА Новости.

„Става дума не само за новите и изключително точни оръжия, но и за стила, за скоростта на военната операция“, отбелязва той.

Според Гуцанти, „травмата“, получена от САЩ, е сравнима с извеждането от СССР на първия изкуствен спътник на Земята през 1957 година. Ако тогава неочаквано за САЩ се оказа нивото на технологията, то сега ги изуми състоянието на „военната машина”, която Русия „внимателно задвижи” даже по време на падане цените на нефта.

В резултат на създалата се нова ситуация Барак Обама „Кардинално промени курса” и се отказа да извежда войските от Афганистан.

Американците и европейците досега си представяха руската войска като „милиони войници в износени униформи и милиони тонове желязо”, пише Il Giornale, обаче сега военната техника, командните пунктове и дори униформата на руската армия изглежда „сякаш от изложба”. И воюва тази армия по съответния начин, отбелязва Гуцанти.