Huffington Post: САЩ да престанат да лъжат и да предават Русия постоянно

Huffington Post: САЩ да престанат да лъжат и да предават Русия постоянно

Публикувано от:

Може да избухне война Русия- САЩ по вина на Америка, казва професор Стивън Коен в интервю за изданието. 

Стивън Коен е известен американски историк, специалист по СССР и Русия. Роден е през 1938 г. в щата Кентъки. Известен е както в руските, така и в американските кръгове. Преди началото на перестройката в СССР го наричат „антикомунист“. Основна тема на неговите трудове е развитието на Съветска Русия след Октомврийската революция от 1917 г., а също така отношенията със Съединените Щати. В своите изследвания Коен предрича перестройката. Бил е съветник на президента Дж. Буш – старши. Смята се за приятел на Михаил Горбачов. От 1998 г. преподава в университета в Ню Йорк. Член е на американския Съвет по външна политика.

Професорът от Ню-Йоркския университет Стивън Коен даде интервю за вестник Huffington Post, в което призова властите в САЩ да престанат да предават и лъжат Русия постоянно. Той припомни, че един от първите, който се е отзовал на помощ на Америка в критична ситуация, е бил именно Путин- става дума за събитията около 11 септември 2001 година. “Като нищо може да започне война Русия- САЩ и тя ще е по вина на Щатите”, категоричен е Коен.

Това няма да стане, ако американските власти най-сетне не проумеят, че Русия може да им бъде доста стабилен съюзник за много неща. “В този ред на мисли моля доста американски политици да престанат да сравняват Путин със Сталин. Това е леко неуместно”, моли ученията.

Според него Путин помогнал на САЩ повече от доста други страни по време на наземната операция в Афганистан. Но американските президенти не показали и грам благодарност към Кремъл. Буш, например, през 2002 година, извел САЩ от договора за ограничение на системите ПРО, който всъщност се явяваше “крайъгълния камък” в националната безопасност на Русия.