HRW: Украинските военни използват касетъчни боеприпаси

HRW: Украинските военни използват касетъчни боеприпаси

Публикувано от:

„Украинските правителствени сили са използвали касетъчни боеприпаси в населените места в района на гр. Донецк в началото на октомври 2014 г. Използването на касетъчни боеприпаси в населени места нарушава законите на войната и може да се счете за военно престъпление поради  това, че този тип оръжие поразява безразборно”, пише в доклада на Human Rights Watch (HRW).

Организацията е провела разследване, продължило една седмица и, в резултат на което е било установено използването на касетъчни бомби в повече от 12 населени места, в които сблъсъците продължават и в момента.

„Макар и да е невъзможно да бъде определено с точност, кой е отговорен за голяма част от тези нападения, уликите показват, че отговорността за използването на касетъчни боеприпаси в Донецк носят украинските правителствени сили”, се казва още в изявлението на организацията.

Human Rights Watch отбелязват, че в подобна атака на 2 октомври край Донецк е загинал сътрудник на Червения кръст. Уликите, доказващите участието на украинските военни, са наречени в доклада на организацията „особено убедителни”. Специалисти от HRW са открили на мястото на обстрела остатъци от 22 снаряда от системите „Ураган” и „Смерч”, в които се съдържали 912 дребни боеприпаси.

Украинското  правителство отказа да отговори на официалното допитване на HRW за използването на касетъчни боеприпаси. От организацията смятат също, че такъв тип оръжие е възможно да са използвали и опълченците, но доказателства за това не са били открити.

„Това е шокиращо – да видим оръжието, което е забранено в болшинството страни, активно да се използва в Украйна”, заяви един от следователите в организацията. „Украинските власти трябва незабавно да поемат отговорност и да прекратят използването на касетъчни боеприпаси, като се присъединят към конвенцията, която ги забранява”, допълни още експертът.