Giornale: Русия доказа безпомощността на САЩ и ЕС в сирийската криза

Giornale: Русия доказа безпомощността на САЩ и ЕС в сирийската криза

Публикувано от:

Независимо от това, как ще се развива в бъдеще конфликтът в Близкия Изток, новото геополитическо равновесие вече не може да бъде постигнато без отчитане интересите на Кремъл, пише анализаторът на италианския вестник Il Giornale Андреа Марчиляно.

По думите му, участието на Русия в сирийския конфликт издигна Русия като световна държава и показа безпомощността на Обама и европейците.

Вашингтон и ЕС бяха изненадани от намесата на Русия, счита Марчиляно. Несъгласуваната и безредна реакция на Запада на действията на Москва той оценява като поражение – поражение за онези, които през всичките тези години не можаха или не искаха да решат проблема с ИД, погрешно мислейки, че това е временно явление, което с времето само ще изчезне.

Избирайки „стратегия на изчакването” и усложнявайки положението с безумни и необмислени намеси като в Либия, западът позволи проблемът да се разрасне и да се превърне от регионален в глобален.

Именно в този момент на сцената се появи Владимир Путин, отбелязва Марчиляно. Неговата стратегия радикално се различава от стратегиите на западните му колеги, „особено от късогледата и постоянно неопределената позиция на Обама”, се казва в публикацията. Руският лидер отчетливо вижда в сирийската криза добра възможност да промени международния баланс и да усили позициите на Кремъл.