FT: Полша и балтийските страни обсъждат създаването на система за ПВО

FT: Полша и балтийските страни обсъждат създаването на система за ПВО

Публикувано от:

Полша и страните от Балтика водят преговори с предприятия от военнопромишления комплекс за създаване на система за противовъздушна отбрана за защита на границите им, пише Financial Times, цитирано от РИА Новости.

Както отбелязва изданието, поради увеличаването на присъствието на руски войски по границите на Естония, Латвия, Полша и Литва, властите в тези държави са убедени, че се нуждаят от укрепване на отбранителния си потенциал.

„Към момента ние водим преговори с Естония, Латвия и Полша за това, как може да създадем нещо от рода на система за противовъздушна отбрана“, заяви литовският военен министър Юозас Олекас в интервю за изданието. Очаква се новата система да заработи през идните две-три години.

Преди това беше съобщено, че НАТО разглежда възможността да разположи по един международен батальон три страни от Балтика и в Полша. Окончателно решение по въпроса ще бъде взето на срещата на високо равнище на алианса на 8 и 9 юли във Варшава.

„Ние активно обсъждаме с командването на НАТО в Европа (SACEUR) как да създадем система за противовъздушна отбрана в страните от Балтика, не само противовъздушни ракети, но и мисия за противовъздушна отбрана тук“, цитира FT изказването на главнокомандващия ВС на Литва Йонас Витаутас Жукас.