FT: Новата стратегия за сигурност на ЕС предвижда сътрудничество с Русия

FT: Новата стратегия за сигурност на ЕС предвижда сътрудничество с Русия

Публикувано от:

Новата стратегия за сигурност на ЕС предвижда и участие на Русия в обсъждането на текущите проблеми, съобщава Financial Times, предаде РИА Новости.

В проекта на документа се говори за възможност за постепенно подобряване не отношенията с Русия след Брекзит. В него се посочва, че „ЕС и Русия са взаимно зависими“, макар да се отбелязва необходимостта от „системен и единен отговор“ на „стратегическото предизвикателство“ от страна на Москва, отбелязва вестникът.

„Ще включим Русия в обсъждането на разногласията и ще си сътрудничим, ако и когато интересите ни съвпаднат“, се казва е проектодокумента, цитиран от изданието.

Първата от 2003 г. стратегия за сигурност на ЕС е насочена към по-тясното сътрудничество между държавите-членки на съюза в областта на отбраната, което предвижда създаване на международни щаб-квартири по време на „криза за съществуването“.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще представи документа на среща на ЕС в сряда.

Представители на Запада неведнъж са заявявали, че съществуват заплахи от страна на Русия. Именно с това алиансът обяснява увеличаването на силите си в Източна Европа. НАТО ще разположи и четири батальона в Прибалтика и Полша, припомня  РИА Новости.

Руските власти постоянно подчертават, че Москва не е заинтересована от увеличаване на конфронтацията, но е готова да даде адекватен отговор на действията на Запада.