FP за политическата обстановка в Украйна: Страстите се нажежават

FP за политическата обстановка в Украйна: Страстите се нажежават

Публикувано от:

Киев се опитва да намери нов премиер, надявайки се, че той ще изведе страната от безизходицата, но в условията на пълен политически безпорядък тази задача се оказва твърде сложна, пише американското списание Foreign Policy.

След гласуването срещу настоящия премиер на Украйна Арсений Яценюк съюзниците на президента Порошенко всячески се опитват да изпратят лидера на правителството в оставка. Твърде много е заложено на карта. Откакто се провали вотът на недоверие, правителството се раздира от задкулисни борби, а украинският народ губи търпение и доверие към ръководството на страната.

Съдбата на жизнено важния за Украйна кредит от Международния валутен фонд се оказа неясна. Киев рискува за пореден път да разочарова своите западни спонсори, ако с идването на власт на новия премиер ситуацията не се промени, подчертава изданието.

Новият премиер ще дойде на власт в условията на остро политическо напрежение, затова Киев трябва особено внимателно да помисли, кого от двамата кандидати да избере: настоящия министър на финансите Наталия Яреско, която се ползва с доверието на МВФ и точно ще изпълнява изискванията на Запада, или председателя на парламента Владимир Гройсман, който е близък съюзник на президента и нищо не разбира от делата с чуждестранните кредитори, пише авторът на статията.

Преди обаче да направят избор, съюзниците на Порошенко трябва да съберат достатъчен брой гласове за свалянето на Яценюк, а това до момента не им се отдава. „За да постигнат успех, ще се наложи нов кръг от задкулисни борби и договорености за разпределяне на властта“, заключава изданието.

Върховната рада на 16 февруари не успя да приеме оставката на правителството на Арсений Яценюк. Независимо от това депутатите отказват да работят с него и търсят начин да отстранят премиера от длъжност. Тази седмица украинският парламент може да разгледа оставката на Яценюк, а също и формирането на нова коалиция и правителство.