FORBES: Жителите на Крим предпочитат Москва пред Киев

FORBES: Жителите на Крим предпочитат Москва пред Киев

Публикувано от:

САЩ и ЕС може и да искат да спасят жителите на Крим, но кримчаните са щастливи там, където са в момента, коментира американското списание

Една година след присъедняването на Крим към Русия над 80% от неговото население продължава да одобрява това, което Западът нарича анексия на черноморския полуостров. Това показва допитване, за което съобщи американското сп. „Форбс“.

Допиването бе проведено миналия месец от германския изследователски и социологически институт GfK Group, най-големият институт за проучване на общественото мнение в Германия и е четвърти по рода си в света. Допитването е било проведено по поръчка на компанията Berta Communications с подкрепата на Canada Fund for Local Initiatives за проекта Free Crimea.

На въпроса „Одобрявате ли анексията на Крим?“, цели 82% отговорили „да, категорично“. Други 11% отвърнали с „по-скоро да“. Само 2% отговорили с „не“, а други 2% казали, че не могат да преценят. Три процента отказаха да изразят виждането си.

От етническите татари, които са 10% от населението на Крим, присъединяването на Крим не е одобрено едва от 4%, като от тях над половината – или 55% – смятат така, защото присъединяването не е станало със съгласието на Киев и в съответствие с международното право.

Други 24% смятат, че референдумът за присъединяването „се е провел под натиск“, което трябва да се разбира като политически и военни заплахи, за да се гласува или да се гласува в подкрепа на прсъединяването.

Подобно допитване бе извършено и през юни 2104 г., но от Галъп заедно с американската правителствена агенция Broadcasting Board of Governors. Тогава кримчаните бяха питани дали референдумът от 16 март за присъединяване към Русия отразява техните виждания. И тогава 82.8% от запитаните отговориха с „да“.

Показателна е разбивката по етнически признак – 93.6% от етническите руснаци смятат, че гласуването е било законно, а при украинците резултатът е 68.4 на сто. Нещо повече, попитани дали присъединяването към Русия ще направи животът им по-добър 73.9% отговорили с „да“ и едва 5.5% с „не“.

Допитването на GfK Group показа и дълбоко политическо разделение на Украйна по някои от най-важните въпроси, констатира още „Форбс“. Подобен бе и резултатът от миналогодишното допитване на „Галъп“.

Различията в политически пристрастия в крайна сметка застрашават териториалната цялост на Украйна, коментира още списанието. Само 19% в изтомната й част и 26.8% в югоизтока смятат, че Украйна трябва да се присъедини към Евросъюза.

В същото време в Западна Украйна 84.2% от допитаните вярват, че страната им съвсем естсетвено е годна за ЕС. Близо 60% от Северна Украйна също смятат, че мястото на страната е в ЕС, докато в централната част за евроинтеграцията се обявяват малко под половината от населението.

Членството в НАТО се подкрепя още по-малко в източната и югоизточната й част. В централната и северната част за НАТО са малко над една трета, докато в западната част Алиансът е харесван от 53% от населението.

САЩ и ЕС може и да искат да спасят жителите на Крим, но кримчаните са щастливи там, където са в момента, продължава с коментара си „Форбс“. Година след анексирането на Крим допитване след допитване показва, че местните жители – независимо дали са украинци, руснаци или татари – са единодуши, че животът в Русия е по-добър отколкото в Украйна.

Въпреки гигантските усилия на Киев, Брюксел, Вашингтон и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ОССЕ, мнозинството жители на череноморския полуостров смятат, че референдумът за отделяне от Украйна е бил законен.

В един момент, Западът ще трябва да признае правото на Крим на самоуправление. Освен ако всички смятаме, че агенти на руските спецслужби са стояли с оръжие в ръце до кримчаните, когато са били анкетирани от Галъп и GfK, иронизира „Форбс“./ temadaily.bg