Fiscal Times за перспективите на САЩ в Сирия: Или с Русия, или „аут“

Fiscal Times за перспективите на САЩ в Сирия: Или с Русия, или „аут“

Публикувано от:

Провалът на началото на преговорите в Женева практически лиши САЩ от маневри в сирийската криза, пише коментаторът на изданието Fiscal Times Патрик Смит.

По време на преговорите участниците в мирния процес така и не успяха да определят кои са истинските „умерени сирийски опозиционери”, на които разчита САЩ, защото са се борили против ИД или против войските на Башар Асад, а може и против двете страни.

Анализаторът също така обръща внимание на две събития, изменили преговорните позиции на участниците в процеса: настъплението на сирийската армия към Алепо и плановете на Саудитска Арабия да изпрати войски на бойното поле.Освен това усилва дейността си и друг регионален съюзник на САЩ по коалиция – Турция. Главният въпрос за Вашингтон е какво от всичко това има отношение към неговите стратегически цели.

„За администрацията на Обама настъпи моментът на истината. Две години Белият дом не можа точно да обозначи своите намерения: то беше кампания против ИД, ту борба с режима против режима на Асад, като подобни маневри сами по себе си се превърнаха в проблем”, счита журналистът. Обама и държавният секретар Кери сами си направиха капан, като не си определиха стратегическите цели, а в постженевската ситуация това не вещае нищо добро.

Вашингтон едва ли ще намери изход от създалата се ситуация, когато необходимостта от съвместна борба против общите цели е очевидна, но единственият ефективен вариант си остава „обединен фронт” с Русия, което американците се опитваха да избегнат в продължение на целия дипломатически процес, счита Смит.

„Настъпи моментът за благоразумие. Вие или изцяло ще насочите своята политика за борба против ИД, или реалните действащи лица ще ви посочат вратата”, обобщава Fiscal Times.