Financial Times: Проруските политици в Германия притискат Меркел

Financial Times: Проруските политици в Германия притискат Меркел

Публикувано от:

Колегите на Ангела Меркел все по-силно упражняват върху нея натиск заради твърдия й подход към Русия, пише  Financial Times.

Две години след като в Украйна избухна криза и две седмици преди важната среща на НАТО във Варшава, социалдемократите се опитват да отслабят напрежението в отношенията с руския президент Владимир Путин и намират подкрепа в други западни столици, особено в Южна Европа, отбелязва изданието.

От самото начало на украинската криза Меркел следваше твърда позиция спрямо Русия, но натискът върху нея расте, колкото и тя да се държи, се казва в статията.

Лидерът на Социалдемократическата партия и вицеканцлер на Германия Зигмар Габриел, според информация в медиите, ще се срещне с Путин. Интересното е, че за това съобщиха няколко дни след „безпрецедентната атака“ на външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер (също социалдемократ) срещу политиката на Запада към Русия.

Шайнмайер подложи на критика ученията на НАТО в близост до руските граници, призовавайки военният алианс да не нажежава обстановката „с дрънкане на оръжия и военни критики“.

Политиците от ХДС — партията, оглавявана от Меркел и част от управляващата коалиция заедно със СДПГ, обвиниха Щайнмайер в това, че той уж поставя под удар позицията на Берлин в НАТО.

„Надявам се, че неотдавнашните публични изказвания на външния министър по повод конфликтната ситуация няма да повлекат след себе си неразбиране вътре в НАТО или дори ликуване в Москва“, каза членът на ХДС Юрген Хардт.

Самата Меркел след това заяви, че ролята на НАТО е  „и в сдържането, и в диалога“. Канцлерът призна още, че именно тя досега е била отговорна за политиката на Германия по отношение на Русия и позицията й не се е променила.

В същото време социалдемократите подкрепят външния министър. В частност, Томас Оперман от СДПГ заяви, че всички сигнали, насочени към отслабване на политическото напрежение, са добри сигнали.

Както отбелязва FT, изказванията на Щайнмайер отразяват отдавнашния стремеж на социалдемократите към по-дружелюбна политика по отношение на Москва.

Що се отнася до украинската криза, то по-рано те подкрепяха Меркел, включително и в противоречивата й подкрепа към антируските санкции и опитите да постигне мир с помощта на Минските споразумения.

Немският външен министър обаче изрази недоволството си от липсата на сериозен прогрес при реализацията на Минските споразумения. Според него, Киев е виновен в това „не по-малко, отколкото Москва“,  пише изданието.

Освен това, СДПГ се вслушват в мнението на немските бизнесмени, които призовават към отслабване на санкциите срещу Москва.