Financial Times: Може ли Европа да се откъсне от зависимостта от руския газ?

Financial Times: Може ли Европа да се откъсне от зависимостта от руския газ?

Публикувано от:

Нощната смяна в „Агрополихим”, най-големият производител на тор в България, получава факс в 4.30 сутринта на 6 януари 2009 година, предупреждаващ за спиране на доставките на газ. Инженерите искат още четири часа, защото незабавното спиране ще остави смес от взривоопасни газове да кондензират в тръбите на завода, унищожавайки важно оборудване.
България беше една от страните най-тежко засегнати от спирането на руския газ за Европа по време на лютата зима, припомня Financial Times. Електрическите отоплителни уреди са разпродадени за часове. В много части на Балкана хората се връщат към горенето на дърва. В зоопарка в София треперещите африкански маймуни са поддържани живи с кофи с билков чай с лимон и мед.
Днес, България отново е изключително уязвима, ако политическото напрежение около Украйна предизвика енергийна криза тази зима.

При липса на кардинални промени в политиката на ЕС и Русия енергийният сектор на Европа в обозримото бъдеще ще продължи да разчита на руския природен газ, който до 2030 година ще заема значителен дял в структурата на европейския енергиен баланс, заяви пред РИА Новости експертът от Института Брукингс във Вашингтон Тим Боерсма. Изследване на института е показало, че руският природен газ ще остане силно конкурентоспособен в Европа до 2030 г., при което се очаква и ръст на производството на втечнен природен газ.

„Като цяло анализът показва, че няма трансформация на структурата на енергийния баланс на Европа. Предполагаме, че делът на руския газ в европейския енергиен баланс ще бъде значителен”, заяви Боерсма. По думите му, въпреки оценките на експертите от института Брукингс, съществува възможност за промяна в политиката.
Според изследването, ако Русия въведе забрана на транзита на газ през Украйна, потреблението на газ ще се съкрати с 6%, но това няма да се случи равномерно. Според експертите, Австрия, България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Словакия при такъв вариант може да съкратят потреблението на руски газ с 50 до 100%, а в страни, като Чехия, Румъния и Словения съкращението може да възлезе на 20 до 50%.

ИАФ