Eкспозиция «Прощаване на  славянката»

Eкспозиция «Прощаване на славянката»

Публикувано от:

При тържествени случаи, в които участват военни, в Русия прозвучава много популярен, мобилизиращ, вълнуващ марш – “Прощаването на славянката”. Особено често неговите акорди се чуват около празнуването на Деня на победата – 9 май – той се изпълнява и на паради, и на тържествени концерти…

В Централния музей на Великата отечествена война беше открита изложба под название „Прощание  славянки“.

Sl 1

Наскоро Руското военно-историческо общество излезе с инициативата да се увековечи легендарният марш като се постави паметник на славянските жени, изпращащи синовете, братята, мъжете на война.

S3

Легендарният марш е написан от руския музикант Василий Агапкин през 1912 година по време на Балканската война. Русия не е участвала във войната, но морално всецяло е поддържала своите православни братя. На вълната на всеобщата славянска солидарност 28 годишният Василий Агапкин написва знаменития марш „Прощаване на славянката“.

3d071f1dfd181f93f22a71b6117220fa

В марша, който еднакво са обичали и белите и червените се съединяват две Русии. През !914 година руските жени от цялата страна изпращали под звуците на марша своите скъпи близки на фронта на Първата Световна война. По време на Гражданската война „Прощание славянки“ са свирели както белите,така и червените, всяка от страните със собствен текст. Агапкин се оказва на страната на красноармейците, но оръжие в ръце не държал- останал музикант.

Вторият си живот маршът получава случайно, запълвайки паузата по време на парада на Червения площад на 7 ноември 1941 година под ръководството на самия автор.

Дъщерята на Василий Агапкин, Аза Василиевна си спомня. «В деня на парада, 7 ноември, беше страшен студ … Татко дирижираше … Настъпи моментът когато по Червения площад трябваше да мине конницата и танковете. Татко трябваше да даде команда на оркестъра да се оттеглят, но той не можеше – устата му беше залепнала от студа. Той се опита да слезе от мостика, на който дирижираше и също не успя – ботушите му бяха замръзнали. Един от подчинените разбра каква е работата и му помогна … ».

Парадът през 1941 г. се провежда, когато фашистите приближават покрайнините на Москва. Редица обекти са били минирани. И в тази обстановка е прозвучал маршът „Прощаване на славянката“.

krp

Парадът на Червения площад на 7 ноември 1941 г. Василий Агапкин ръководи сборния оркестър.

 Еженедельник “Аргументы и Факты” № 16 16/04/2014

http://tvkultura.ru/article/show/article_id/110036