DWN: САЩ и Русия затоплят отношенията, ЕС да се ориентира към независима позиция

DWN: САЩ и Русия затоплят отношенията, ЕС да се ориентира към независима позиция

Публикувано от:

Отношенията между САЩ и Русия се затоплят и това показва както сделката за ядрената програма на Иран, така и изтеглянето на тежкото въоръжение на войските в Източна Украйна.

Това пише германското икономическо издание DWN, цитирано от руския сайт “Спутник”.

Вследствие на това Европейският съюз ще трябва да развие своя собствена стратегия колкото се може по-бързо, в противен случай европейците ще трябва да платят висока цена за хаоса в Украйна, се казва още в текста.

Бунтовниците от Донбас започнаха изтеглянето на тежкото въоръжение от фронтовата линия в събота, което също даде повод да се смята, че ситуацията в Украйна може да се успокои.

Друг повод за подобни мисли дава и последното интервю на американския президент Барак Обама пред в. “Ню Йорк таймс”. В него държавният глава заяви, че сделката за Иран не би била възможна без съдействието на Москва. Той също така похвали и руският си колега Владимир Путин и целият екип, участвал в преговорите. За разлика от предишните си изказвания, в които критикуваше “агресията” на Русия в Украйна, сега Обама говори за “различия” по отношение на украинската ситуация.

Според DWN руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери се опитват да стабилизират положението в Украйна. Посещението на американския дипломат номер едно в Москва реди няколко месеца също е дало знак за началото на съвместна дейност в тази насока.

Въпреки това обаче подобряването на връзките между Москва и Вашингтон са притеснителни за страните от ЕС.

За европейските държави значителен проблем е кризата в Украйна. Според германското издание договорът за асоцииране между Брюксел и Киев ще се превърне в товар за европейските данъкоплатци, а цената за спасяването на Украйна ще надвиши многократно тази за Гърция.

За да може поне отчасти да се избегне финансовите щети, ЕС трябва да вдигне санкциите срещу Русия възможно най-скоро и да заеме своя независима позиция по отношение на международната политика, пише още DWN.

Източник: БГНЕС