DN: В Британия преждевременно обвиниха Русия за изпратени войски в Сирия

DN: В Британия преждевременно обвиниха Русия за изпратени войски в Сирия

Публикувано от:

Британски вестници публикуваха „минимум надеждни сведения”, че Русия уж изпратила в Сирия на помощ на президента на страната Башар Асад свои редовни войски, съобщи шведският вестник Dagens Nyheter.

Става дума за информация, публикувана в издания като The Telegraph и The Times. Според Dagens Nyheter, тези издания са направили изводи, без да се потрудят да предоставят достоверни доказателства.

Двата вестника се позовават на видео, показано по сирийската държавна телевизия и уж заснето в района на Латакия. Вестниците твърдят, че във видеозаписа заедно със сирийската армия против ИД се сражават руски войници.

Няколко дни преди британските публикации израелският новинарски сайт Ynet News също съобщи за пристигането на няколко хиляди руски военнослужещи във военна база край Дамаск, за да се бият с джихадистите на ИД.

Dagens Nyheter отбелязва, че подобни изявления са напълно необосновани: Сирия отдавна стана бойно поле както за регионални държави като Саудитска Арабия, Турция и Иран, така и за свръхдържави като Русия и САЩ. И войната се води не само на думи.

Според Dagens Nyheter, даже фактът, че Дамаск е ключов съюзник на Москва в региона, от изпращането на войски в страна, която е „близка до своя край”, Русия няма какво да спечели.