Diplomat: Ракетите на Китай и двигателите на Русия оставиха САЩ далеч назад

Diplomat: Ракетите на Китай и двигателите на Русия оставиха САЩ далеч назад

Публикувано от:

През последните три години Китай четири пъти проведе тестови полети на своите междуконтинентални балистични ракети Дунфън-41 (DF-41) и се готви да направи още една крачка напред – да започне да купува руски ракетни двигатели, които по-рано купуваше Вашингтон, пише военният анализатор Кент Джонсън за списание The Diplomat, предаде РИА Новости.

„Защо ние (САЩ – бел. ред.) трябва да се безпокоим за това? Защото Китай вече направи голяма технологична крачка напред и може да изстрелва многостепенни  балистични ракети, и да притежава тежки ракети-носители, способни да извеждат на околоземни орбити многоцелеви ракети с ядрена бойна част, което за нас е крайно опасно – това може да остави САЩ далеч назад”, счита Джонсън.

В перспектива Китай ще продължи развитието си в тази насока и ще ускори темповете на стартовете и доставката на въоръжение на своите междуконтинентални балистични ракети – следващ технологичен пробив може да стане снабдяването на китайските МБР с руски ракетни двигатели. Това са същите двигатели, които купуваше САЩ – РД-180 и РД-181, но поради влошените отношения между Москва и Вашингтон и действието на санкциите главен купувач може да стане Пекин. В този случай САЩ „ще познаят тези двигатели от другата страна”, тъй като тогава те ще осигуряват сигурността Китай – стратегическият опонент на САЩ.