Die Zeit: Украинските олигарси запазват властта си

Публикувано от:

Новата украинска власт, която „едвам стои на крака”, назначи на длъжността губернатор на Днепропетровска област милиардера Игор Коломойски, собственик на финансово-промишлената група „Приват”. Много наблюдатели смятат, че новото ръководство се опитва по такъв начин да опровергае обвиненията в национализъм и антисемитизъм. Та нали Коломойски се е прославил благодарение на щедрата си поддръжка за местната еврейска общност?!

Но украинските средства за масова информация, както пише Мориц Гатман в своя материал, публикуван в немския вестник Die Zeit, откриват в това назначение съвсем друга причина. Според тях, новата власт не разполага с политици, които да имат всички необходими знания и да се ползват в региона с уважение, затова тя назначава за губернатори стари олигарси. В съседния Донецк, например, мястото на губернатора бе заето от Сергей Тарута, чието състояние се оценява приблизително на 600 млн. долара. Но Тарута, на свой ред, е „човек” на най-богатия украинец и реален „крал” на Донецкия басейн Ринат Ахметов. Общо в предприятията, които влизат в неговата многоотраслова финансово-промишлена група System Capital Management, работят около 300 хиляди души. Освен това, Ахметов контролира около 40-50 депутати от „Партията на регионите” във Върховната Рада. Още десетина са под контрола на олигарха Дмитрий Фирташ, натрупал състояние от търговия с газ.

След оставката на Янукович по-голямата част от олигарските възприема себе си като гарант за териториалната цялост на Украйна, и се опълчва срещу всяка проява на сепаратизъм и разделение на страната по езиков признак, тъй като това създава рискове за бизнеса им. По-нататък, както подчертава журналистът, властта на украинските олигарси може значително да нарасне. Новото правителство, пояснява Die Zeit, мисли за федерализация на Украйна, а това ще превърне губернаторите в „управници на регионите” с къде-къде по-широки пълномощия, отколкото сега.

Преброени са дните, заключава Гатман, само на една олигархическа група, а именно на така нареченото „семейство” на бившия президент Янукович. На неговия син Александър, натрупал, по последни данни, състояние в размер на 500 млн. евро, и собственика на групата компании ВЕТЕК Сергей Курченко, смятан за „портмонето” на Янукович, им се наложи да напуснат Украйна.

Затова пък олигархът Петр Порошенко, допълва изданието, на свой ред има всички шансове да стане следващия украински президент.

„Шоколадовият крал” Порошенко, за разлика от много други украински олигарси, е натрупал състоянието си не в резултат на приватизацията на „апетитни парчета”, а благодарение на сладкарската фабрика „Рошен”. Освен това, предприемачът се занимава с политика още от 90-те години на миналия век. Освен длъжността министър на външните работи, Порошенко, поддържащ „оранжевата революция” в Украйна, е заемал постовете министър на търговията, ръководител на Съвета за национална безопасност и на Съвета на Националната банка. Според социологическите проучвания на общественото мнение, проведени след оставката на Янукович, именно Порошенко стои начело на списъка на кандидатите за президент. За него, подчертава Die Zeit, са готови да гласуват точно 21% от украинците, докато за Виталий Кличко и бившия премиер Юлия Тимошенко – съответно само 15% и 10%, подчертава изданието.

inopressa.ru