Die Zeit: В Украйна наказват за различно мислене

Die Zeit: В Украйна наказват за различно мислене

Публикувано от:

При настоящата власт в Украйна се преследват политически опоненти, въпреки че една от прокламираните цели на Майдана беше прекратяването на подобна практика, пише журналистката от Die Zeit Елис Бота, цитирана от ТАСС.

Бота коментира поредицата от демонстративни убийства в Украйна – на журналиста Олег Бузина, изказващ се против действащата власт в Киев, и на бившия депутат от Партията на регионите Олег Калашников.

И досега не е ясно кой стои зад убийствата, обаче Петро Порошенко вместо да прояви сдържаност, веднага след убийството на Бузина го обявил за политическа провокация, а това за Украйна е фатално. Подобна небрежност и нехайство киевската власт е проявявала и по-рано, реагирайки на други важни събития.

Журналистката припомня, че задължение на всяка държава е да се защитава, когато се чувства застрашена. Радикалите обаче са създали в Украйна враждебна атмосфера и всеки, който не се отъждествява с Майдана, е считан за предател – цитира журналистката политическия анализатор Олег Волошин.

По думите на Бота, жестокостта против политическите опоненти е била основа на предишните режими в Украйна. Журналистката счита, че една от целите на Майдана е да се сложи край на такава политическа култура, обаче тя и сега здраводържи позициите си.