Der Spiegel: Ястребите в САЩ и НАТО искат да провалят мира в Украйна

Der Spiegel: Ястребите в САЩ и НАТО искат да провалят мира в Украйна

Публикувано от:

Преувеличените коментари на главнокомандващия силите на НАТО – ген. Филип Брийдлав са „опасна пропаганда” и поставят съмнения върху правдоподобноста на позициите на Запада – така са коментирали войнствената риторика на ген. Брийдлав източници от администрацията на Ангела Меркел, цитирани от Der Spiegel В сряда генерал Филип Брийдлав поднесе поредна порция от войнствена риторика по адрес на опълченците в Украйна и Русия. Главнокомандващия силите на НАТО за пореден път обяви, че Русия е вкарала „над хиляда бойни машини” и „усъвършенствани противовъздушни артилерийски системи” в Югоизточна Украйна. Естествено, както винаги, доказателства не бяха представени.

Очевидно е, че главнокомандващия силите на НАТО и Съединените щати не одобриха мирното решение от преговорите на „нормандската четворка” в Минск, инициирани от Франция и Германия. Според Брийдлав „ситуацията става по-лоша”. Коментарите на генерал Брийдлав дойдоха в деня, когато ОССЕ подчерта напредък в изпълняването на мирните договорки от Минск между Украйна и опълченците в Донецк и Луганск. Говорителя на ОССЕ на мисията в Украйна заяви, че и двете страни оттеглят тежкото въоръжение от предните линии. Властите в Германия не посрещат добре опитите на НАТО и САЩ да ескалират и подклаждат конфликта в Украйна, въпреки усилията на Франция и Германия той да бъде решен по дипломатичен път. „Опитват ли се американците да осуетят европейските усилия за мирно решение, водени от Ангела Меркел?”, попита немското издание Der Spiegel.

Изданието цитира политици от администрацията на немския канцлер Ангела Меркел, който определили риториката и нападките на генерал Брийдлав като „опасна пропаганда”. Според Der Spiegel това не е първия път, в който Ангела Меркел не е съгласна с главнокомандващия на НАТО и американските твърдения относно конфликта в Украйна. Изданието пише, че Меркел и Брийдлав „удрят главите си една в друга”, когато правят коментари за събитията в Украйна. „Безпочвени обвинения и преувеличени информации, предупреждава немско официално лице по време на скорошната среща за Украйна, поставиха НАТО и целия Запад в опасноста да загуби доверието на общественоста”, пише вестника.

Изданието цитира немските лица, които нарекли Брийдлав като „супер-ястреб, чиято роля е да подклажда натиска над онези европейски партньори на САЩ, които искат мирно решаване на конфликта” По-рано Берлин възложи на Федералната служба за разузнаване да провери истиността на изнесените от главнокомандващия силите на НАТО цифри за присъствието на руска армия в Украйна. Тогава германското разузнаване потвърди за „само няколко бойни машини”.

Източник: https://alterinformation.wordpress.com