“Der Spiegel”: Ангела Меркел не иска да въвлече Германия във война

“Der Spiegel”: Ангела Меркел не иска да въвлече Германия във война

Публикувано от:

Парижкият петък 13-ти се превръща в един от онези дни, които историците в ретроспекция определят като кръстопът. Оттук насетне всичко може да се промени – шифърът 9/11 е най-добрият пример за тази възможност. Терористичните атаки във френската столица имат потенциала да променят и германската политика. Но въпреки декларираната от Берлин солидарност канцлерът Ангела Меркел не иска да действа прибързано във военно отношение, коментира авторитетното германско издание Der Spiegel, цитиран от “Фокус”.

И така, въпросът, който занимава умовете на берлинските политици, е как Германия трябва да реагира в ситуацията. Френският президент Франсоа Оланд заговори открито за война. Но колегите му в съседна Германия все още не са решили дали атентатите на “Ислямска държава” бележат фундаментална промяна в политиката на ФРГ. Във всеки случай Меркел със сигурност иска да предотврати подобен обрат, публикува blitz.bg.

На срещата на върха на лидерите от държавите на Г-20 в близост до турския курорт Анталия германският канцлер увери твърдо, че “ние сме по-силни от тероризма”. Разузнавателните служби на основните индустриализирани и развиващи се страни в бъдеще ще работят по-тясно, финансовите потоци на терористите ще бъдат следени по-стриктно, а екстремистите ще бъдат наблюдавани под лупата на международното сътрудничество. И толкова.

Още в деня след трагичните събития в Париж Меркел увери французите, че страната й ще участва в “съвместна борба” срещу извършителите на атентатите, която ще включва оказването на “всякаква помощ” на френското правителство. Думи, които напомниха изявленията за “безкрайна солидарност”, която предходният германски канцлер Герхард Шрьодер предложи на американците след 11 септември 2001 г.

Но тези обещания надхвърлят готовността на Меркел. Защото за разлика от Оланд и Гаук, германският канцлер продължава да говори за “борба”, а не за “война”. И ако Франция призовава за обединение на основа чл. 5 от Договора за НАТО, то изглежда няма да може да разчита на Берлин в това отношение.

“Такъв въпрос не възниква”, поясни Меркел за възможностите за военна ангажираност на Германия в конфликта срещу “Ислямска държава”. Както в политиката за бежанците, така и за въпросите за сигурността канцлерът получи подкрепата на коалиционните си партньори. Това означава само едно – че в Берлин не се очаква промяна на курса. Засега.

 

Източник: dnesplus.bg.