Уесли Гълб, почетен президент на Съвета за международни отношения, бивш журналист и кореспондент на New York Times 

Уесли Гълб, почетен президент на Съвета за международни отношения, бивш журналист и кореспондент на New York Times 

Daily Beast: Да се притиска Русия е изначално загубена стратегия

Публикувано от:

САЩ и НАТО няма какво да противопоставят на военната мощ на Русия, която притежава явно преимущество на своите граници, именно за това Съединените щати трябва да търсят „дипломатическо и политическо решение” на съществуващите в Източна Европа проблеми, а не да следват”американските ястреби”, искащи увеличаване на военната помощ за Украйна. Това пише в The Daily Beast Уесли Гълб, почетен президент на Съвета за международни отношения.

Той е съгласен, че Вашингтон може да демонстрира повече решимост и да повиши военната мощ на НАТО. „Но нито това, нито засилване на икономическите санкции няма да спрат Путин. Увеличаването на военната мощ и икономическия натиск към Русия е колкото опасна, толкова и губеща стратегия” – пише той.

„Каквито и военни мерки да предприеме НАТО в този регион, големи или малки, Путин може да ги преодолее. Разбира се, НАТО притежава очевидно военно превъзходство извън пределите на руските граници, но не и на границите с Русия” – твърди Гълб.

Като доказателство той привежда думите на главнокомандващия въоръжените сили на НАТО в Европа генерал Филип Бридлав, който разбира, че във военен аспект не бива да се противопоставя на Русия край самите й граници и затова призовава за „дипломатическо и политическо решаване” на проблемите.

„Американските ястреби никога не обсъждат тези реалности. Те просто искат да получат факти, които да потвърдят тяхната абсолютна вяра в твърдостта на властите. Те винаги ще игнорират сложния контекст на това, което Бридлав нарича „дипломатическо и политическо решение”. За ястребите дипломацията означава капитулация” – счита Гълб.

Той обобщава, че „Сегашните действия на САЩ не решават проблемите на Украйна и Балтийските държави, а провокирането на Москва не е в интерес нито на Европа, нито на САЩ”./БЛИЦ