Daily Beast: Американските военни се боят от завръщането на „руската мечка”

Daily Beast: Американските военни се боят от завръщането на „руската мечка”

Публикувано от:

Въпросът за „руската заплаха” оголи противоречия между Вашингтон и Пентагона по повод как да се реагира на предизвикателствата за националната сигурност на САЩ, пише интернет-изданието The Daily Beast.

„Докато Белият дом е фокусиран на сделката с Иран, състояла се с непосредственото участие на Москва, военните все повече са обезпокоени от завръщането на руската мечка” – отбелязва изданието.

Високопоставени чиновници от Пентагона считат, че провъзгласяването на Русия като „основна заплаха” ще открие пътя за доставка на американско оръжие за Киев, се казва в публикацията. Военните се опитват да убедят администрацията на Обама в наличие на „руска заплаха” по политически мотиви – така ще им се удаде да получат искания бюджет, материални и човешки ресурси за нейното „сдържане”.

„В администрацията считат, че създаването на списъка със заплахи не е най-продуктивния способ за разработване на военна стратегия” – споделя дискретно представител на Пентагона. В Белия дом не са съгласни, че Русия е „екзистенциална заплаха” за националната сигурност на САЩ и не споделят линията на конфронтация и натиск над Москва, избрани от редица високопоставени военни чиновници.

В бюджета на Пентагона за 2015 г. са заложени около $1 млрд за „своевременно реагиране на растящите нужди на съюзниците и партньорите в Централна и Източна Европа”, обаче Белият дом няма на всяка цена да доставят смъртоносно оръжие за Киев. Порталът отбелязва, че военните „бият камбаната”, но даже в рамките на отбранителното ведомство не всички ключови длъжности са убедени в необходимостта от приемане на подобно решение.