CSM обясни защо САЩ печелят отделни битки, но не и войните

CSM обясни защо САЩ печелят отделни битки, но не и войните

Публикувано от:

САЩ печелят убедително отделни битки и кампании, но не могат да спечелят войните, като причината лежи в интелектуалната криза, изразяваща с в неспособност да се изработят нови стратегии и новаторски идеи за водене на войни, твърдят американски военни чиновници пред The Christian Science Monitor.

Помощник-министърът на отбраната на САЩ по спецоперациите и ограничените конфликти Майкъл Викърс счита, че американските усилия да се отговори на съвременните предизвикателства за сигурност просто не работят: „Ние печелим битките и кампаниите, но не и войните.”

Според CSM, Викърс не е единственият, който счита, че инфраструктурата на сигурността на САЩ се нуждае от дълбоко преосмисляне по въпроса за вземане на решения, а критиката от страна на висшето военно и разузнавателно ръководство вече далеч надхвърли типичните партизански жалби на администрацията на Обама.

Вместо това военните поемат вината върху себе си – Пентагонът и ЦРУ твърдят, че „търпят една след друга несполуки в опитите да измислят нови и новаторски идеи, за да ги представят на президента, тъй като нямат обща стратегия.

„Ние сме далеч от притежаването на стратегия, която може да донесе стабилност”, добавя Викърс.

Бившият зам.-министър на отбраната на САЩ по въпросите на политиката Мишел Флурнуа обаче има друга гледна точка: „В не малка степен вземането на добри решения има решаващо значение. Най-пагубната практика обаче сега е тиранията на консенсуса, която доминира в Пентагона”, добавя тя, като намеква, че за търсене на консенсус отиват много време и ресурс.