CNN International излъчи ексклузивния репортаж защо Путин е най-могъщият човек в света (ВИДЕО)

CNN International излъчи ексклузивния репортаж защо Путин е най-могъщият човек в света (ВИДЕО)

Публикувано от:

Телевизионният канал Си Ен Ен показа преди няколко часа филма си за президента на Русия Владимир Путин. Автор на документалната лента, озаглавена „Най-могъщият човек в света”, е журналистът Фарид Закария, смятан за един от най-влиятелните и популярни политически анализатори, съобщават руски медии. Във филма, който продължава около час, авторът се опитва да разбере как Путин е успял да концентрира цялата власт в ръцете си.

 

„Путин създаде т.нар. вертикалната власт, която се отличава от това, което сме виждали при другите големи народи. Както веднъж каза един от критиците му – големият руски шахматист Гари Каспаров – цялата структура на руската политическа власт лежи на един човек”, посочва авторът на филма.

Той отбелязва и факта, че народът го е посрещнал положително, когато е поел поста от предшественика си Борис Елцин, както и че рейтингът му не спира да расте. Закария разказва и версията си за „страха на руския държавен глава от народно въстание”.

За да бъде разбран Путин, трябва да бъде разбрана Русия. През последните 100 години тази страна преживя свалянето на царя, краха на демокрацията, великата депресия, Втората световна война, която отне живота на десетки милиони руснаци, тоталитарните зверства на Сталин, хаоса и корупцията при управлението на Борис Елцин. И се появява Владимир Путин, заедно с който идват две десетилетия стабилност и повишаване на жизненото равнище и все по-голямо признание и уважение към страната в света, отбелязва Закария.

Уважението е изключително важно. Руснаците се гордеят невероятно със своята страна. В края на краищата тя е най-голямата страна на планетата, тя е 48 пъти по-голяма от Германия. Територията ѝ обхваща 11 часови пояса в Европа, Азия и Близкия Изток. Това е богата страна на територията на която са едни от най-големите природни богатства: нефт и природен газ, никел и алуминии. От гледна точка на културата Русия е като третият Рим, тъй като съхрани християнството, след като Византийската империя рухна под напора на варварите, обяснява американският журналист.

В лентата се споменава още, че Путин смята разпада на СССР като огромна трагедия. Самият президент заяви през 2015 година, че по този начин 25 млн. руснаци са се оказали зад пределите на родината си. Във филма за пореден път се обръща внимание на темата за руската намеса в изборите в САЩ. Споменава се и присъединяването на Крим към Русия.

В лентата са включени и откъси от интервю с прессекретаря на Путин Дмитрий Песков.

В качеството си на експерти в „Най-могъщият човек в света” участват бившия американски министър на отбраната Робърт Гейтс, редакторът на „Ню Йоркър” Дейвид Ремик, както и журналистите Маша Хесен и Юлия Йоф.

„Путин отново направи Русия велика страна, което много прилича на плановете на Доналд Тръмп. Той обаче е доста по-уравновесен и прилича на играч на покер. Освен това, той е талантлив геополитик”, отбелязва авторът на документалния филм.

Путин разбира Русия. Но също така той разбира и света. Той не е толкова глупав, че да нападне Америка или Европа директно. Той знае как да използва властта асиметрично с помощта на киберинструменти и дезинформация, отбелязва Закария. И допълва, че Путин знае как да използва уязвимостта на свободните общества с техните разногласия и раздори и незащитената им откритост. Той осъзнава колко крехки са Европейския съюз и НАТО и такива идеи като интеграцията и културното многообразие.

С други думи Владимир Путин ни разбира много добре. Въпросът е в това действително ли ние разбираме Владимир Путин, отбелязва в заключение Фарид Закария във филма излъчен нощес по CNN International.

Превод и редакция: БЛИЦ