CNN: От проблемите в руската икономика няма да спечели нито Европа, нито САЩ

CNN: От проблемите в руската икономика няма да спечели нито Европа, нито САЩ

Публикувано от:

Европейските и американските компании, които са търговски партньори на Русия са изключително обезпокоени от проблемите в руската икономика, провокирани от санкциите на ЕС и от падането на цената на петрола, пише CNN, предаде РИА Новости.

Според телевизията, много от тях вече са станали „жертва” на икономическите трудности в Русия. Става дума по-точно за американски компании като Ford, “Макдоналдс” и Coca-Cola HBC, чиито акции спаднаха с 32 процента през тази година.

CNN отбелязва, че обезценяването на рублата рефлектира и върху големите петролни компании, сътрудничещи с Русия като британската ВР, френската Total и американската Exxon Mobil.

Понижаване на доходите във връзка с резкия спад в продажбите на руския пазар обявиха немският производител на спортни стоки Adidas, датската пивоварна компания Carlsberg, автомобилните компании “Фолксваген” и “Рено”. Продажбите на “Фолксваген” в Русия намаляха с осем процента през първите шест месеца на 2014 г., съобщава CNN.

Компанията Adidas е снизила прогнозираните си печалби с 20%, като отчасти това се дължи на съкращаването на плановете за откриване на нови магазини в Русия.

По данни на CNN, за намаляване на печалбата в руските си филиали съобщават френската банка Societé Generale’, холандската Рабобанк и италианската УниКредит.

По-рано европейските медии съобщиха и за други компании, попаднали под удара на икономическите трудности в Русия. Загуби заради падането на курса на рублата очакват френската “Данон”, датската месопреработвателна компания Danish Crown и немският фармацевтичен  концерн STADA.

„От срива на руската икономика няма да спечели никой”, е изводът, който прави CNN.