Bloomberg View: Съюзници на САЩ правят стъпки към набиращата сили Русия

Bloomberg View: Съюзници на САЩ правят стъпки към набиращата сили Русия

Публикувано от:

Политиката на президента Барак Обама изкарва от търпение традиционни съюзници на САЩ в Близкия Изток и те все по-често правят крачки в посока на набиращата сили Русия, констатира Джош Рогин в публикацията U.S. Is Driving Mideast Allies Toward Putin в изданието Bloomberg View.

Миналия петък Кери събрал на съвещание във Виена външните министри на Русия, Саудитска Арабия и Турция, като там изразил надежда, че четирите страни могат ефективно да работят над разрешаване на конфликта в Сирия.

Докато Кери се опитвал да уговаря Москва да застане на страната на Запада, близкоизточните съюзници на САЩ все повече се убеждават в необходимостта да се вслушват към Русия като към държава, имаща внушително влияние в региона, се отбелязва в публикацията.

Например принц Турки ал-Фейсал, бивш посланик на Саудитска Арабия във Вашингтон и бивш началник на разузнаването, изразил увереност, че стратегията на Москва ще се окаже по-ефективна, отколкото усилията на САЩ, и обърнал внимание, че гледната точка на Русия изисква внимание и уважение.

И американски съюзници, които не са активни участници в многостранните срещи за регулиране ситуацията в Сирия, също се стремят към установяване на по-тесни връзки с Москва. След визитата на премиера Бенямин Нетаняху в Москва Израел договори обмен на информация с Русия, за избягване на стълкновения между въоръжените сили на двете страни. А президентът на Египет Абдел Фатах ас-Сиси след срещата си с Владимир Путин обяви намерението на Египет да сътрудничи с Москва в борбата с ИД.