Bloomberg: Русия е недооценена съкровищница от възможности

Bloomberg: Русия е недооценена съкровищница от възможности

Публикувано от:

Руската икономика остави в миналото периода на паника, пише агенция Bloomberg. Миналата седмица валутните резерви на руската Централна банка са нараснали за първи път от юли миналата година и това може да убеди западните правителства, че икономическите санкции не оказват някакво катастрофално въздействие на Русия и страната не я очаква крах.

В статията се подчертава, че през тази година руската рубла постепенно се укрепва, което само отчасти се обяснява с повишаването цената на нефта, освен това последната лихва от 14% е достатъчно привлекателна за операция с валутни активи.

„Един поглед на съотношението между курса на рублата и цената на нефта марка Brent доказва, че сега руската валута се укрепва по-бързо от цената на петрола – спекулантите теглят големи заеми в долари и дават кредит в рубли, което поддържа курса на рублата”, пише Bloomberg.

В публикацията се отбелязва, че през седмицата от 16 до 20 март курсът на еврото се повиши спрямо американския долар, което автоматично увеличи обема на руските златновалутни резерви с 1,2 млрд долара.

Bloomberg подчертава правилните действия на икономическите структури на Русия, особено на главата на Централната банка и на Министерство на финансите. В достатъчно сложната ситуация те успяха да избягнат груби грешки и да запазят икономиката на Русия отворена, отбелязва изданието. Русия остава крупна пазарна икономика, която не може да бъде разрушена с помощта на няколко скромни ограничения.

Всичко това прави Русия недооценена съкровищница от възможности, обобщава Bloomberg./БЛИЦ