BI: САЩ още използват данни от 80-те за авиацията на Русия

BI: САЩ още използват данни от 80-те за авиацията на Русия

Публикувано от:

Някои от най-съвременните руски бойни самолети са разработени още през 1980-те години. Затова информацията, получена по това време все още може да е актуална за американските военни, счита Business Insider.

Американските военни все още използват уникалната шпионска информация, получена през 1980-те години от Адолф Толкачов (1927-1986), оглавяващ в СССР изследователска лаборатория и работещ в областта на радиолокацията, пише Business Insider.

„Голяма част от предадената от Толкачов информация все още се използва и до сега това е законно засекретено ”, цитира изданието оценката на Дейвид Хофман, автор на книгата за Толкачов „Шпионин за един милиард долара”, в интервю за Business Insider.

Резултатите от шпионската дейност на Толкачов засягат всички изтребители, създадени в Русия през 80-те години и в началото на 90-те години. При това някои от най-съвременните руски самолети са заложени за разработка именно в тази епоха, отбелязва изданието.

Според Business Insider, получените през 80-те години сведения ще помогнат на американските летци в случай на конфликт с руски пилоти в небето над Сирия. Като доказателство за реалността на подобна ситуация изданието привежда неотдавнашните съобщения в медиите, впоследствие опровергани от Лондон, че британските ВВС уж получили разрешение да откриват огън по руски самолети.