American Thinker: ЦРУ и Пентагонът създадоха гордиев възел в Сирия

American Thinker: ЦРУ и Пентагонът създадоха гордиев възел в Сирия

Публикувано от:

В Сирия все по-често се наблюдават сблъсъци между отрядите, които тренира Пентагонът, и отряди, за които отговорност носи ЦРУ, пише Рик Моран в сп. American Thinker.

Миналата седмица за такива сблъсъци между сирийския град Алепо и турската граница съобщи изданието Chicago Tribune. Според него, бойните действия между групите, „въоръжени от разни части на въоръжената машина на САЩ”, се активизирали през последните два месеца.

В средата на февруари, например, групировката „Сирийски демократични сили”, подкрепяни от Пентагона”, изтласкали от град Марея отрядите на „Рицари на справедливото дело”, въоръжавано от ЦРУ.

Тези сблъсъци са нагледен пример за това, колко е трудно за САЩ да координират действията на десетки различни групи, които се опитват едновременно да свалят правителството на Башар Асад, да се борят с ИД и да воюват една с друга.

Според Моран, критичният момент е изпуснат през 2011 г., когато сила набираше Свободната сирийска армия за сметка на дезертьори от армията на Асад. Ако САЩ им бяха оказали подкрепа, конфликтът щеше да бъде решен бързо. Барак Обама обаче се страхуваше, че впоследствие ще се наложи въвеждане в Сирия на американски войски. Това можеше да доведе до намеса на Русия.

Властите в САЩ решиха да „поиграят на сигурност” и в резултат ситуацията в Сирия се превърна в „безнадеждно объркан гордиев възел”, в който не е възможно да освободиш един край, без да затегнеш другия.

„Не завиждам на следващия президент, който ще се наложи да се справя с това клане, за да не излезе извън границите на Сирия и да въвлече в него целия регион“, обобщава Моран.

По-рано се съобщаваше, че министерството на отбраната на САЩ е закрило програмата за подкрепа и тренировка на опозиционните сирийски сили, която през 2015 г. струваше на Пентагона 500 млн. долара и която не доведе до желаните резултати. През 2016 г. министерството с одобрението на президента Барак Обама въведе в действие нова програма за подкрепа на сирийската опозиция.