AgoraVox: Европа вече не може да се преструва на независима от САЩ

AgoraVox: Европа вече не може да се преструва на независима от САЩ

Публикувано от:

Най-сериозната последица от санкциите срещу Русия е това, че Европа вече няма да може да претендира за независимост в политиката си, пише френското онлайн-издание AgoraVox, предаде РИА Новости.

„Най-важното е, че Европа вече не може да се преструва на независима. Тя и преди не е била такава, това е очевидно, но винаги е могла да се постарае да накара всички да вярват в обратното. След последните сделки с „Мистралите”, особено заради приетите под натиска на САЩ санкции, които поставят Европа, вероятно, в по-неизгодно положение от Русия, вече е невъзможно да се твърди, че Европа провежда независима политика”.

„Най-лошото във всичко това е, че сега целият свят знае, особено Китай и Русия. И Европа знае, че Китай и Русия знаят”, пише още изданието.

Според AgoraVox, европейските лидери вече са се отказали от пълномощията си в полза на Европейския съюз и не могат да взимат решения, ако те са против европейските правила.

„Става ясно, че сега не могат да бъдат приемани решения без одобрението на САЩ. Но каква е свободата на действие в маневрирането между Вашингтон и Брюксел?”, пита изданието.