98% от споразумението между Иран и световните сили е готово

98% от споразумението между Иран и световните сили е готово

Публикувано от:

Оръжейното ембарго срещу Иран може да бъде поддържано за период от 2 до 8 години според крайното споразумение между Техеран и „шесторката” (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия), обяви дипломатически източник във Виена, където се водят преговорите, цитиран от ТАСС.

Все още е възможен компромис по този въпрос, добави източникът. Според него оръжейното ембарго ще бъдеподдържано за известен период, страните обсъждат срок от 2 до 8 години, поясни представителят.

По думите му обсъждан е вариантът за вдигане на ембаргото на два етапа – през първия етап ембаргото може да бъде преустановено, а по-късно напълно да бъде вдигнато.

Въпросът за ембаргото е един от най-трудните в преговорите между двете страни. Русия многократно заявява, че това трябва да бъде една от първите стъпки, за да се постигне дългосрочно споразумение. Обаче западните държави искат да се запази за по-дълъг период.

Високопоставен западен дипломатически източник съобщи пред ТАСС, че текстът на споразумението е на 98% готов.

Ситуацията е следната: страните просто трябва да кажат „да” или „не” на редица неразрешени въпроса, добави представителят.

Иран и световните сили имаха краен срок да постигнат споразумение до 30 юни, но после на два пъти го удължаваха до 7 и после до 10 юли.

Друг източник от западна делегация във Виена разкри, че може още тази вечер да бъде обявено споразумението. „Някои страници от документа вече са принтирани”, подчерта представителят.

Източник: news.ibox.bg