Руски историк: България не съществува като независима държава

Българската политическа класа е малобройна и върхушката й отдавна се контролира от европейските структури, а американският посланик в България се възприема ако не като везир, то поне като генерал-губернатор, казва историкът Олег Айрапетов в интервю за „Правда“, предаде „Руски дневник“.

„Имам чувството, че България вече не съществува като независима държава. Привидно тя има всички институции на суверенна държава, но се контролира изцяло отвън“, казва преподавателят в Московския държавен университет.

Айрапетов отбелязва, че „последните изявления на българските ръководители – на президента, на премиера , на министрите на външните работи и отбраната, са изключително враждебни спрямо Русия и съдържат внушението, че Русия е виновна за всичко, че Русия се готви за война и че България е готова на всичко в името на Европа“.

Историкът припомня отказа на българския президент Росен Плевнелиев да присъства на Парада на победата в Москва по случай 70 годишнината от края на Втората световна война. „Българският премиер провали редица руско-български проекти, в това число и„Южен поток“. Мога да кажа, че българското политическо ръководство води последователна антируска политика“, заявява историкът.

По повод споровете около 3 март, когато България отбелязва освобождението си от турско иго, Айрапетов казва: „Ако се съди по позициите на някои ръководители на турски общини в България, при османците е било много добре, България е живеела по-добре от останалите, но после дошли неканените руски гости, и станало много лошо. А истината е, че българите християни по онова време са били третирани като хора втора ръка. Свидетелските показания на християните в съда не са се зачитали като свидетелствата на мюсюлманите, християнинът нямал право да носи оръжие, можел да бъде убит и лишен от собственост. С други думи това са били обезправени хора“.

Историкът припомня, че официалният термин, с който турците по онова време са се обръщали към християните в Османската империя е „рая“, което ще рече „скот“. „Нали си представяте за какъв разцвет става дума, след като българите са били третирани от турците като скотове. В продължение на 500 години България е била под турско иго, а в резултат на завоеванията са унищожени  огромно количество паметници на културата. Едва през 60-те години на 19 в. започва процес на национално възраждане. За това донякъде способства фактът, че тогава  Дунавският вилает се управлява от Митхад паша, който вярвал в необходимостта от обединяване на тези „скотове“ и турците и създал възможност за отваряне на български училища“, разказва историкът.

Той обаче припомня, че всяко недоволство в Османската империя било жестоко потушавано, за което свидетелстват кланетата на българите след неуспешното Априлско въстание през 1876 г., когато са унищожени между 5 и 7 хиляди души, а цели райони, населени с българи, са обезлюдени в резултата на чудовищното изтребление.

Тъкмо тогава се намесва Русия начело с цар Александър II. „За отбелязване е, че много хора по онова време са били против подобна намеса. Те разсъждавали по следния начин: защо да проливаме руска кръв в тази руско-турска война, за какво ни е да освобождаваме България? Някои дори предричали, че този дар няма да свърши с нищо добро“, казва историкът. И припомня думите на Достоевски, който предрича още в разгара на войната през 1877 г., че „нашите братя славяни никога няма да ни простят това, че сме ги освободили и още щом бъдат признати от Европа, ще ни предадат и ще започнат да ни отмъщават“. Всичко, казано от Достоевски, важи с пълна сила за българския политически елит, твърди Айрапетов.