Директорът на НАСА: САЩ са готови за сътрудничество с Русия в подготовката на полет до Марс

НАСА гледа на подготовката на първия пилотиран полет до Марс не като на американски, а като на международен проект и има намерение да сътрудничи за реализирането му с други страни, включително и Русия, каза директорът й Чарлз Болдън пред журналисти на конференцията във Вашингтон, предаде ТАСС.

Болдън потвърди, че НАСА планира първия пилотиран полет до Марс за средата на 30-те години на този век. Според него той няма да е част от космическата надпревара, защото много държави имат технически ресурси, за да участват в него. НАСА е готова на сътрудничество с тях. Той изрази и увереност, че политическите разногласия между Вашингтон и Москва не трябва да се намесват при подготовката на полета на Марс.

Американските специалисти са готови да обсъждат новите идеи с водещите космически държави и с другите страни, които могат да участват в съвместни космически проекти.

„Имаме намерение на продължим диалога на тази тема с всички участници в програмата на Международната космическа станция – космическите агенции на Русия, Канада, Япония и европейските страни. Искаме да знаем какво мислят другите за това как да осъществим пътешествието до Марс“ – заяви директорът на НАСА.

„Пътната карта“ за подготовка на полет до Марс предвижда първоначално натам да бъдат изпратени автоматични апарати, които да изучават атмосферата и повърхността на планетата и да определят мястото за кацане на кораба с хора.Такъв е бил подходът и при подготовката на пилотираните полети до Луната.