ЕС и Турция се договориха да съкратят мигрантския поток

ЕС и Турция се договориха да съкратят мигрантския поток

Публикувано от:

ЕС и Турция постигнаха договореност да съкратят потока на мигрантите, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференция, предаде ТАСС.

На ЕС ще е необходимо време до следващата среща на върха на 17 март, за да подготви детайлите по преговорите с Турция за преодоляване на миграционната криза. Това каза германският канцлер Ангела Меркел на пресконференцията след приключването на извънредната среща на върха ЕС-Турция в Брюксел.

ЕС си дава срок до следващата среща на върха на 17 март и 18 март да уточни детайлите по ново споразумение с Турция с оглед спиране на мигрантския поток. Това съобщи и премиерът на Люксембург Ксавие Бетел в “Туитър”.

“Пробив с Турция”, приветства от своя страна директорът на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, Мартин Селмайр също в “Туитър”. ЕС успя да съгласува с Турция основните принципи на съвместно разрешаване на миграционната криза, каза представителката на ЕК Мина Андреева. “Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиерът на Турция Ахмет Давутоглу постигнаха съгласуване по основните принципи за разрешаване на миграционната криза”, написа тя в социалната мрежа.

Сътрудничеството с Турция за решаване на проблема с бежанците е приоритет за ЕС, каза Меркел. Предложението на Анкара за връщане на незаконните имигранти, пребиваващи в Европа, обратно в Турция, ще бъде пробив, ако реализацията му успее, каза още германският канцлер.

Меркел счита, че в интерес на ЕС е да развива стратегически отношения с Турция. “Мисля, че действаме правилно, когато, въпреки различията в мненията, влагаме всички сили за развитие на определени стратегически отношения с Турция, което е в интерес на ЕС от геополитическа гледна точка”.