7 имена на Русия

7 имена на Русия

Публикувано от:

«Русия» е относително ново име. Преди това руската територия е присъствала в историческите анали и върху географските карти под други имена.

1 Хиперборея

2

Легендарна страна от древногръцката митология. Много учени смятат, че преди много хиляди години хиперборейците са обитавали територията на Руския Север. Интересното е, че в много средновековни карти тези земи са обозначени като Хиперборея. Древногръцкият историк Диодор Сицилийски описвал хиперборейците като галеници на съдбата и по-точно, на бог Аполон, който често посещавал тези краища и откровено покровителствал Хиперборея. Не без завист е писал Диодор: «Дори смъртта идва при хипербореите като избавление от пресищането от живота и те, като са изпитали всички наслади, се хвърлят в морето».

2 Сарматия

3

Границите на тази страна се простирали от Черно море до Урал. Някои историци смятат, че Сарматия е била заселена от пришълци, дошли от митологичната Хиперборея, които завоювали скитите и започнали да управляват. Смята се, че много родове (гербове) на полски дворяни са произлезли именно от сарматите (т.н. сарматизъм). Между другото, Михайло Ломоносов в противовес на защитниците на нормандската теория смятал, че източниците на руската държавност трябва да се търсят именно в сарматската традиция.

3 Тартария

4

С това небезобидно име територията на Русия са я обозначавали европейските картографи чак до XIX век. Много руски историци свързват името «Тартария» с татарския народ. Но западноевропейските географи през средните векове свързвали името «Тартария» с Тартар, ада от древногръцката митология, където били заточени бог Хронос (Сатурн) и другите титани. Това име се дължи на астролозите, според чиито разчети именно тази територия се управлява от планетата Сатурн с всичките произтичащи от това последствия. Любопитно е, че Нострадамус е предрекъл в «Центуриите» си хепи енд на Тартария, твърдейки, че земята на Сатурн я очаква едва ли не Златен век.

4 Гардарики

5

Така норманите и другите викинги са наричали днешната територия на Русия. От исландски думата «гардарики» може да се преведе като «страната на градовете». Имайки предвид факта, че норманите са посетили много страни и краища и само Русия са я нарекли «градска», то може да се съди за високото ниво на цивилизация на тогавашните руси.

5 Великата Швеция

6

Известният исландски скалд и политически деятел Снори Стурлусон, живял в края на XII – началото на XIII век, наричал европейската територия на днешната Руска Федерация Великата Швеция (на исландски – Свитьод). Ето как той описва Русия в сборника със саги «Кръг първи»:  «На север от Черно море се простира Свитьод, Голяма и Студена. Някои смятат, че Великата Свитьод не е по-малка от Великата Серкланд (Страната на Сарацините), някои я сравняват с великата Блоланд (Африка). Северната част на Свитьод не е заселена заради студовете. В Свитьод има много големи херадив (градове). Има също така много различни народи и много езици. Там има великани и лилипути, там има сини хора и много различни удивителни народи…».  От времето на Снори Стурлусон малко неща са се променили. Освен, че не се срещат сини хора.

6 Ас-Славия

7-1

Така нарекли Русия арабските географи Ел-Фарси и Ибн-Хаукал през X век. Столица на Ас-Славия бил градът Салау. Много историци отъждествяват Ас-Славия с Новгородската територия, а Салау – с легендарния град Словенск, който бил недалеч от днешния Велики Новгород. Интересното е, че арабските историци са наричали руските територии по още няколко начина: Артания и Куява. За местоположението на Артания до ден днешен спорят: някои историци смятат, че е в района на днешен Рязан.  Куява я свързват с Киевската земя.

7 Московия

8

Тук всичко е ясно: Русия са я нарекли Московия заради столицата й. Но, редица източници твърдят, че името Московия идва от Мосох (или Мешех), внука на Ной, т.е., че той е бил основател на народа «московити». Интересното е, че тази версия е била написана в «Синопсис, или Кратко описание на началото на руския народ», който бил издаден през 1674 година в Киево-Печерската Лавра. Много историци отиват още по-далеч, заявявайки, че думите «Московия» и «Москва» нямат нищо общо. Ако името на държавата идвало от потомъка на вехтозаветния пророк, то името на столицата на тази държава идвало от някакво местно божество на племето меря, които, както е известно, били аборигените на днешния Московски регион. Уви, през XXI век вече не можем да проверим тези версии…

Алексей Плешанов

Источник: 7 названий России

© Русская Семерка russian7.ru